Coronavirus în România. Mesajul transmis de Klaus Iohannis și măsura luată de Facebook

Publicat: 25 Feb. 2020, 07:56 Arhiva

Virusul din China a generat o stare de alertă în mai multe orașe, dar și panică în rândul autorităților. Coronavirusul este foarte probabil să ajungă și în România.

Boala a făcut deja ravagii în Italia, acolo unde șase persoane s-au stins din viață, iar alte peste 200 de persoane au fost infestate cu această boală. Italia este prima țară din Europa în care s-a instaurat starea de urgență, potrivit a1.ro.

Autoritățile susțin că e doar o chestiune de timp până când boala va fi identificată și la noi.

Directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, susține faptul că persoanele care se întorc în țară din zone de focar trebuie să declare acest lucru la Direcțiile publice de Sănătate. De asemenea, este necesar să stea 14 zile în carantină.

”Dacă lumea înțelege că, în momentul în care intră pe teritoriul României, trebuie să se autodeclare la Direcțiile de Sănătate Publice și, respectiv, să se autoizoleze la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, lucrurile vor sta într-un calm relativ multă vreme de aici încolo! Dacă nu se va întâmpla așa, atunci, fiecare trebuie să ne asumăm acest lucru”, a declarat Streinu-Cercel, la Observator.

Coronavirus în România. Facebook a luat o măsură, după ce coronavirusul s-a răspândit

Chiar și una dintre cele mai mari branduri la nivel global se implică în informarea publicului, după ce coronavirusului a făcut victime multiple. Este vorba despre Facebook, iar măsura se aplică și pentru România.

Astfel că aplicația cu milioane de utilizatori îi îndeamnă pe aceștia să urmăreasă informațiile corecte. Totodată, rețeaua de socializare își recomandă automat să vizitezi site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Coronavirus în România. Președintele României a transmis un mesaj importat, după ce multe persoane din zonele-focar au aterizat în țară

Klaus Iohannis, președintele României, susține că s-au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus COVOD-19.

„Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului român pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile evoluează negativ. Am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional.

Fac un apel la calm către cetăţeni şi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeaşi măsură şi un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi stirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situaţie în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziţie prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Cancan.

Coronavirus în România. Bilanț actual coronavirus

Numărul de îmbolnăviri a trecut de 79.000 de oameni, numărul deceselor fiind de 2619 de oameni, 27 de persoane fiind în afara Chinei, potrivit știrileprotv.ro.

Noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran şi Italia, cu zeci de cazuri confirmate şi mai multe decese. În Italia au fost confirmat 130 de cazuri de îmbolnăvire şi 5 decese.

Publicat: 25 Feb. 2020, 07:56 Arhiva
Pe aceeași temă