Clătite de post. Rețete rapide de clătite de post

07 11. 2019, 19:40
Clatite de post savuroase cu crema de alune
Clatite de post savuroase cu crema de alune

Iată unele dintre cele mai savuroase clătite de post, un desert perfect pentru Postul Crăciunului sau orice altă perioadă de post.

Clătite de post simple

Rețeta de clătite de post simple este, așa cum îi spune și numele, cea mai la îndemână și cel mai ușor de preparat, chiar și de un începător în ale bucătăriei

Ingrediente:

  • 1 cană făină
  • 1 lingură zahăr
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • apă minerală

Mod de preparare:

Se amestecă într-un castron zahărul, cu zahărul vanilat, făină și sărea, apoi se adaugă apa minerală și uleiul și se ameste încet cu țelul. Dacă iese prea groasă compoziția se mai adaugă apa minerală, dacă este prea subțire se mai pune puțină făină.  Se toarnă apoi clătitele într-o tigaie specială, bine încinsă, și se coc pe ambele părți. Se umplu cu fructe sau gem.

Citește și: Reteta de dovlecei la tigaie cu usturoi. Numai buni pentru perioada postului

Clătite de post cu bere

Rețeta de clătite de post cu bere este recomandat să fie făcută cu bere fără alcool, asta deși preparată termic berea își pierde oricum alcoolul.

Ingrediente:

  • 1 doză de bere fără alcool (sau apă minerală)
  • 400 g de făină integrală
  • 1 plic de praf de copt
  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 praf de scorțișoară
  • 1 linguriță de coajă de lămâie și/sau portocală rasă
  • esență de vanilie sau migdale
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Frecăm zahărul cu uleiul, adăugăm berea și batem totul cu un tel. Incorporăm esența și turnăm făina și praful de copt în ploaie. Batem bine compoziția cu telul pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce aluatul este gata, îl lăsăm circa 10 minute să se odihnească, pentru ca spuma de la bere să se liniștească. Coacem clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, câte un polonic pentru fiecare clătită.

Clătite de post cu banane

Clătitele de post cu banane au o savoare deosebită tocmai datorită bananei din aluat.

Ingrediente:

  • 1 cană făină albă
  • 1 linguriţă zahăr pudră
  • ½ linguriţă scorţişoară
  • 1 praf de sare
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 banană coaptă (mică), pasată bine cu o furculiţă
  • 120 – 180 ml suc de portocale, proaspăt stors
  • 1,5 linguri ulei
Clatite de post ornate cu fructe

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele uscate într-un bol şi se amestecă bine. Adaugi piureul de banană peste ingredientele uscate şi amesteci cu o furculiţă. Continui să amesteci şi, treptat, torni sucul de portocale până când obţii un aluat consistent. Pui uleiul şi omogenizezi.

Încingi o tigaie antiaderentă la foc mediu, o ungi cu puţin ulei şi prepari clătitele in stil american. Le rumeneşti până când încep să facă bule şi să se usuce la suprafaţă. Le întorci cu o spatulă şi le mai coci câteva secunde. Le scoţi pe un platou şi repeţi procedura cu aluatul rămas. Le serveşti calde, cu dulceaţa preferată.

Clătite de post cu mere

Clătitele de post cu mere sunt deosebit de gusoase, chiar dacă sunt un pic diferite de clasicele clătite.

Ingrediente:

  • 5 linguri făină,
  • 5 linguri apa minerală
  • 3 linguri ulei,
  • 1 lingură zahăr tos,
  • 1 linguriță sare,
  • 1 linguriță zahăr pudra,
  • 3-4 mere dulci

Mod de preparare:

Merele se spalî, se curată de coajă, se scoate partea cu cotoarele și semințele, se tăie în felii foarte subțiri, se pun în aluatul de clătite, și se coc în ulei ca și clătitele, dar să fie mai groase. Se servesc ca atare, fără altă umplutură, pudrate cu zahăr vanilat.