Romania este la fel de frumoasa ca orice tara din lume! Singura problema este ca nu o valorificam la adevarata ei valoare. In loc sa pleci vara de vara in tari straine, poti alege sa vizitezi cele mai frumoase locuri din tara ta de care nu stiai.
Ciocanesti este o comuna de poveste! A fost prima asezare locuita aparuta în calea ctitorilor Moldovei, începand cu Bogdan si Dragos, întemeietorul de tara, pana la stefan Cel Mare si Sfant, în secolul al XV – lea si continuand cu alti domni ai Moldovei care au venit în Ciocanesti unde, pe langa suflet romanesc, au gasit mesteri faurari pentru armele lor.
De aici vine si denumirea comunei Ciocanesti, de la mesterii ‘ciocanari de arme’ din atelierele lui stefan cel Mare care l-au ajutat sa apere si sa pastreze pentru noi pamantul sfant si roditor al Moldovei, informeaza ciocanestibucovina.eu.
Comuna este atestata documentar din 1400 si a fost declarata comuna-muzeu in 2004. In anul 2014 a fost desemnata castigatoarea primei editii a programului cultural si turistic „Satul cultural al Romaniei”.
Ciocanesti este situata in judetul Suceava, in mijlocul sectiunii Iacobeni-pasul Prislop, la 20 km de Vatra Dornei. Toate casele sunt pictate sau incondeiate manual si acest lucru o face unica in lume. Comuna are acum un renume national si mondial.
Casele sunt infrumusetate cu motive din portul traditional romanesc. Traditia aceasta a aparut in 1950 cand fostul primar al comunei a incondeiat casa Leontinei Taran. Azi a devenit Casa Muzeu Taran Leontina.
„Nu se deseneaza orice, se face dupa traditie, nu toate mascarile pe case, sa stiti. Lumea nu se întrece aici în etaje cat mai multe, betoane cat mai impozante si termopane cat mai fitoase. Mult mai important e desenul care îmbraca peretii exteriori ai caselor.
Daca ai desenele mai spectaculoase, asa esti considerat un gospodar adevarat. Ba chiar se mai zice ca si culorile sunt ca sufletul omului” a declarat tanti Leontina pentru romanialibera.ro.
Oamenii din comuna sunt obligati sa respecte arhitectura taraneasca si astazi exista în Ciocanesti peste 600 de locuinte care s-au transformat în case de patrimoniu. În aceasta comuna se afla Muzeul National al Oualor Încondeiate si au loc peste an Festivalul National al Oualor Încondeiate, Festivalul National al Obiceiurilor si Traditiilor Populare, Festivalul National de Datini si Obiceiuri din strabunisi Festivalul National al Pastravului.