Cine a fost Pazvante Chioru’, in realitate. Povestea lui e mai putin cunoscuta decat expresia celebra! VIDEO

07 06. 2019, 17:37

Cine a fost Pazvante Chioru’? Cu mai bine de 200 de ani in urma, existau zvonuri despre actiunile unui pasa rebel, care zguduiau provinciile balcanice ale Imperiului Otoman. Ecoul acelor vremuri s-a pastrat si pana in prezent, dar se cunosc prea putine despre acest personaj celebru.

Viata, dar si ispravile ce l-au facut celebru pe Pazvante au fost strans legate de suferintele pe care romanii de pe malurile Dunarii le-au indurat. Sfarsitul sau a fost unul pe masura modului in care si-a dus existenta.

Barbatul care a inspirat una dintre cele mai vechi expresii romanesti era un soldat otoman. Indrazneala lui de neconceput pentru acea vreme, si mai ales, pentru un supus, l-au trimis pe pasa direct in cartile turcesti de istorie.

Cine a fost Pazvante Chioru’

Pana in ziua de astazi este considerat singurul pasa care a indraznit sa se revolte contra autoritatii supreme de la Stambul. Mai mult, se poate spune ca si-a creat propriul lui stat independent. Avea capitala la Vidin, propria moneda, dar si stranse relatii diplomatice.

Istoricii inca il considera o personalitate foarte greu de egalat pe Pazvante Chioru’. Era diplomat, maniac, fanatic, lingusitor, egocentrist, sadic, prieten fidel, nostalgic, invatat, vizionar, haimana, ambitios si razbunator. Toate aceste aspecte l-au facut sa fie privit drept modelul perfect de la inceputul secolului 19. A avut o mare influenta in Balcani, trecand si prin Romania. Stii vorba romaneasca „boala lui Calache”? Ce inseamna, de fapt, expresia

In timp a capatat si numele de „Pazvantoglu”, ce semnifica o derivatie a poreclei „Pasban-Oglu”. In limba turca, porecla semnifica „fiul gardianului”. Se pare ca familia lui a fost in armata timp de cateva generatii, iar bunicul sau se nascuse in Bosnia. Mama lui Pazvante a avut radacini amestecate, pentru ca rudele din partea bunicii erau formate din albanezi, evrei, sarbi, bulgari si turci. Pentru ca era si o fire destul de sensibila, s-a impretenit cu poetul revolutionar Rigas Feraios, un grec de origine aromana.

Ce fapte a comis

Cand a inceput sa isi doreasca tot mai multa glorie, si nu mai putea sa isi tina furia in frau, a coplotat cu boierii fanarioti mazilirea lui Mavrogheni. Cel de al doilea a ordonat decapitarea lui Pazvante, pe o platforma ce fusese construita in apropiere de Strada Lipscani, in Bucuresti. Stii expresia „bagi ca BERILA”?! Cine a fost in realitate Iancu Berila

Pazvante Chioru’ a fost salvat de la moarte, in ultima clipa, dupa ce prietenul sau Rigas Feraios a intervenit. Poetul i-a platit si o suma uriasa domnitorului Mavrogheni, pentru a-l lasa pe Pazvante in viata. Barbatul nu s-a lasat de vechile obiceiuri si a organizat numeroase jafuri, in Balcani.

Sfarsitul lui Pazvante este insa unul mai putin clar. Se spune ca ar fi murit pe data de 27 ianuarie 1807, fiind otravit de un medic evreu din orasul Vidin, la ordinul sultanului. O alta varianta este ca ar fi fost ucis de Iancu Jianu, dupa ce a distrus Vidinul. „Cu mana asta ti-am scos un ochi, tot cu mana asta te omor, caine de pagan!”, i-ar fi strigat Jianu.

In prezent, in acest oras din Bulgaria mai pot fi vazute o moschee, o biblioteca si o cazarma, construite pe vremea lui Pazvante Chioru’.

sursa: descopera.ro