Infuziile sau decocturile de rădăcină de cicoare purifică ficatul şi splina, fiind utile în tratamentul după icter.
Cicoarea scade colesterolul. Este nevoie de doua cani pe zi pentru ca sanatatea ta sa isi revina la normal. Este indicat persoanelor care consuma mancaruri grase sau prajite.
Cercetări realizate timp de mai mulţi ani de egipteni arată eficienţa acestei plante în tratamentul tahicardiilor. O altă acţiune este aceea de neutralizare a acidităţii gastrice. Atât decocturile de rădăcină de cicoare, cât şi andivele – din Cichorium endivia – de cultură acţionează favorabil în litiaza biliară. Uleiul esenţial şi rezina – răşina – au o uşoară acţiune hipoglicemiantă şi antitiroidiană.
Datorită substanţelor amare, inulinei şi colinei, atât rădăcinile, cât şi părţile aeriene ale plantei sunt utile în uşurarea digestiei şi favorizarea evacuării bilei.
Din 12 linguriţe de rădăcină sfărâmată la o cană cu apă se prepară un decoct scurt – 10 minute, din care se beau două-trei căni pe zi. Din părţile aeriene ale plantei, cât şi din rădăcini, din două linguriţe la o cană cu apă, se prepară o infuzie. Se beau 2 căni pe zi. Nu are contraindicaţii.
De la specia apropiată, de cultură – Cichorium endivia – de la care se consumă frunzele cărnoase, pe lângă proprietăţile alimentare există şi unele medicinale. Astfel, aceasta stimulează pofta de mâncare, sunt diuretice, uşor laxative, stimulează secreţia biliară sunt mineralizante şi vermifuge.