Centură sau brâu tradițional: istoria și originea în diverse părți ale lumii

Publicat: 27 iul. 2021, 20:43 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Pentru a descoperi istoria centurii sau brâului tradițional, pentru bărbați și femei, precum și a altor tipuri, trebuie să ne întoarcem mult în timp și să parcurgem nenumărate civilizații. Fiecare locație de pe glob are ceva ce seamănă cu o curea folosită, în general, pentru a fi purtată în jurul taliei.

Utilizarea centurii reglabile datează din epoca bronzului, dar modul de purtare al unei centuri s-a dezvoltat și s-a schimbat de-a lungul secolelor. Odată cu trecerea secolelor, centura a început din ce în ce mai mult să fie asociată cu un obiect decorativ de fashion și și-a păstrat funcția utilitară.

Accesorii de care bărbații și femeile nu se pot lipsi, centură, cureaua, brâul, cordonul sunt obiecte din piele sau țesătură ce au stârnit o adevărată nebunie de-a lungul secolelor, în toate civilizațiile.

 

Istoria centurii

Din cele mai vechi timpuri centură a fost simbolul vieții. Semnificația cuvântului “centură” sau “brâu” s-a schimbat mult de la originea să. De fapt, în trecut acest cuvânt însemna o pungă de piele, lungă, care era legată în jurul coapselor sau taliei. În funcție de rangul social al persoanei care o purta, aceasta putea să fie frumos ornată și confecționată din materiale mai scumpe. În unele civilizații, centurile erau realizate chiar din metale prețioase, purtate de regine și femei nobile. Și în țara noastră au existat mai multe tipuri de centuri și fiecare costum popular era prevăzut cu un brau traditional deosebit de frumos, ornat cu motive simbolice, țesute din fir de borangic sau cu mărgele. În istoria occidentală, centura era pur și simplu un șnur care se pune în jurul șoldurilor. De acesta se putea atârna orice. La începutul secolului trecut, moda pentru centuri și curele a explodat odată cu apariția panglicilor de mătase și descoperirea de țesături noi. Apoi, moda a început să impună nenumărate tipuri de curele și centuri prezente pe toate podiumurile internaționale ca accente particulare și adesea obligatorii în garderoba oricărei fashioniste.

 

Semnificația curelei sau centurii

A jucat întotdeauna un rol important și anume acela de a “prinde” o haină și a o menține pe corp. O putem ridică, coborî, dar și desface pentru a evidenția estetică dorită. De exemplu, femeile o vor folosi pentru a seduce, prin strângerea acesteia fiindu-le evidențiată talia subțire, precum și pieptul, care este astfel favorizat, deoarece pare mai voluptos. Pentru moda boemă și romantică, poate fi purtată și pe șolduri pentru a evidenția formele corpului și senzualitatea. Cureaua militară este o componentă a echipamentului militar. Brâul românesc este componentă importantă din costumul popular, așa cum am mai spus, fiind pus în cele mai importante ocazii pentru a ține fustele sau pantalonii bărbaților.

 

Centura împletită

Centura împletită sau brâul este comun în multe civilizații ale lumii. Pentru bărbații și femeile care nu știu, este un element constitutiv al costumelor tradiționale franceze, românești, rusești. Le găsim și în unele părți din Asia. Este o curea de lână care este împletită sau țesută. Lungimea sa poate varia, dar are un diametru mediu de 20 cm și o lungime care va ajunge cel puțin la 2 metri. Această centură tradițională este purtată în principal de bărbați, dar și de femei. La noi este cunoscută sub numele de brâu. În prezent, artizanii din România, și nu numai, încearcă să reînvie această tehnică și arta străveche și să modernizeze utilizarea acesteia.

 

Centură tradițională din piele

Bărbați și femei, toată lumea poartă curele pentru că reprezintă articole de fashion atât estetice cât și utile, de care nu putem să ne lipsim. Pielea este evident materialul preferat al tuturor. Din piele este posibilă realizarea celor mai frumoase curele din lume. Curelele, centurile și brâurile din piele sunt capodopere ale meșteșugurilor tradiționale de înaltă calitate din multe părți ale lumii. Brâul din piele este extrem de popular în țara noastră și era folosit numai de bărbați. Pe acest brâu erau încrustate diverse modele tradiționale.

 

Centură tradițională cabilă, marocană, tunisiană

Tradiția purtării centurii o reîntâlnim și la aceste popoare africane. A fost purtată întotdeauna și de femei, dar și de bărbați. Aceste centuri au funcții utilitare, dar și estetice. Femeile din aceste țări din Africa poartă centuri confecționate din metale, cele mai bogate având centuri din aur și argint. Ele sunt frumos ornate și reprezintă adevărate opere de artă.

 

Centură tradițională japoneză

În multe activități, de exemplu în sport, centură are, de asemenea, o funcție simbolică care definește, de exemplu, rangurile și care face mai ușoară identificarea unei persoane din grupul său conform acestui criteriu precis. De exemplu, în sporturi precum judo sau karate se găsește și tradiția culorii centurii.

 

Legende legate de acest accesoriu

În afară de utilizarea strictă a centurii sau brâului ca accesoriu vestimentar, centurile au făcut obiectul legendelor. Este vorba, de exemplu, de centura sau brâul Hipolitei. În mitologia greacă, Hipolita a fost un din reginele  amazoanelor. Această a avut un brâu magic care i-a fost dăruit de Ares, zeul războiului și tatăl ei. Brâul era simbolic și însemna autoritatea ei, ca regină, asupra amazoanelor. Acesta a fost furat de Heracles.

După cum vedem, acest obiect, fie că este vorba de modă sau povești și chiar simboluri, a existat de-a lungul anilor. Brâul sau centura tradițională este un obiect nelipsit din folclorul multor popoare, iar azi, așa cum am spus, este un accesoriu fashion întâlnit pe multe podiumuri. Dacă domnii poartă barul sau centura doar la costume tradiționale, în rest purtând curele, doamnele îl poartă în ocazii diferite și chiar la ținute elegante. Asta pentru că există magazine specializate ce creează brâuri ce pot fi comparate cu adevărate bijuterii și care reprezintă acel factor “wow” al unei ținute.

Publicat: 27 iul. 2021, 20:43 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×