Postul Paștelui este cel mai lung dintre toate posturile de peste an, dar și cel mai restrictiv. Sunt doar câteva zile în care e dezlegare la pește, de aceea trebuie să profităm din plin de ele. Delicios și plin de grăsimi nesaturate și vitamine, peștele este un adevărat beneficiu pentru organism.
Anul acesta, postul Paștelui a început pe 2 martie și se va încheia pe 19 aprilie, când credincioșii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului. În toată această perioadă, cei care vor să țină post alimentar vor avea voie să consume pește doar în două zile. De Buna Vestire, pe 25 martie, și în Duminica Floriilor, care anul acesta va pica pe 12 aprilie.
Peștele este bogat în acizi omega 3 și omega 6, are o gamă largă de vitamine, printre care A, B1, B2, D și E, dar conține și multe minerale, ca potasiu, fier, iod, fosfor și seleniu. Consumul regulat de pește ajută organismul în prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni. Peștele previne osteoporoza, anemia și chiar cancerul sau boala Alzheimer, ajută corpul să asimileze mai bine calciul și scade riscul de boli cardiovasculare.
Așadar, nu vă feriți să consumați acest aliment de câteva ori pe săptămână, mai ales că se poate găti în foarte multe feluri. Pentru cele două zile în care e dezlegare la pește, v-am pregătit 5 rețete absolut delicioase, care îi vor surprinde pe toți cei dragi.
1. Pește cu glazură de muștar
Ingrediente:
Se curăță peștele și se pune pe el sare și piper, după gustul fiecăruia.
Pătrunjelul și mărarul se toacă mărunt și se omogenizează cu zeama de la lămâie, cu muștarul, mierea și cu ierburile uscate. Peștele se pune în tavă și se unge cu sosul de muștar și miere. Se lasă la copt aproximativ o oră și jumătate.
2. Șnițele de pește
Ingrediente:
Usturoiul, fileurile de anșoa, măslinele și pătrunjelul se toacă în bucățele cât mai mici. Cu această amestecătură se unge peștele, apoi se trece prin făină, prin oul bătut și la final prin pesmet. Șnițelele astfel obținute se prăjesc în ulei încins. Înainte de a fi mâncate, le puteți stropi cu lămâie din belșug, pentru a nu fi grețoase.
3. Pește la cuptor pe pat de legume
Ingrediente:
Curățați peștele și spălați-l bine. După aceea, condimentați-l cu sare, piper și cimbru uscat și ungeți-l cu ulei pe ambele părți.
Curățați și spălați toate legumele și tăiați-le în rondele, pentru un aspect mai frumos. Pătrunjelul ci cimbrul se toacă mărunt. Într-o tavă așezați legumele în ordinea pe care o preferați. După aceea puneți peștele și deasupra turnați vinul și puțin ulei. La final, adăugați ardeiul iute tăiat tot rondele, verdeața și usturoiul. Băgați peștele la cuptor și lăsați-l aproximativ 40-50 de minute.
4. Salată de pește
Ingrediente:
Curățați scrumbia și spălați-o bine, după care o tăiați cuburi. Amestecați-o cu salata și cu merele. Acestea din urmă trebuie să fie fără sâmburi și fără coajă și tăiate felii sau cubulețe, după preferințele fiecăruia. Adăugați nuca, uleiul, oțetul, zeama de lămâie și mărarul și puneți sare și piper după gust.
5. Peşte cu sos de roşii
Ingrediente:
Într-o oală puneți pe foc apa, cu sare și cu piper. Când începe să dea în clocot, puneți sucul de roșii și foile de dafin și lăsați-le să fiarbă puțin. După aceea, adăugați vinul, zeama de lămâie și zahărul. Peștele se condimentează cu ingredientele speciale și se prepară la grătar. După ce este gata, puneți-l în sosul de roșii și lăsați-l câteva minute pe foc.