(P) Cei mai cunoscuți zei ai Egiptului

Publicat: 29 nov. 2023, 11:15 Autor: Loredana Dumitrașcu General
(P) Cei mai cunoscuți zei ai Egiptului

Egiptul se mândrește cu istoria bogată pe care o are, iar zeii au făcut dintotdeauna parte din ea. Au dat naștere la multe legende, în timp ce în prezent sunt folosiți ca atracții turistici. Legendele despre Osiris, Ra, Horus și Set sunt numeroase, iar aceștia sunt câțiva dintre cei mai cunoscuți zei ai Egiptului. Mai multe lucruri despre acești zei egipteni poți afla în rândurile de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=4DoxSx5BMrc

Ra

A devenit o zeitate importantă din religia egipteană în secolele 25 și 24 înainte de Hristos. Era vechea zeitate egipteană a soarelui și se zicea că stăpânește toate părțile lumii create: cerul, pământul și lumea din subteran. În istorie a fost prezentat ca un șoim și avea caracteristici asemănătoare cu cele ale zeului cerului, Horus. Apoi a urmat fuziunea ca Amun-Ra, când Amun a ajuns la proeminență. În mitologia egipteană se spune că toate formele de viață au fost create de Ra.

Egiptenii cred că lacrimile și transpirația sa au dus la apariția oamenilor. Se poate spune că Ra este cel mai cunoscut zeu egiptean, lucru evidențiat și de apariția în numeroase filme și jocuri. Cel mai cunoscut film în care Ra apare este Gods of Egypt (2016), în care rolul zeului e interpretat de Gerard Butler. Ra a dus și la crearea unor jocuri video. Pe PC, cel mai cunoscut este Path of Ra, în timp ce Book of Ra rămâne cel mai cunoscut joc de păcănele Novomatic online.

Osiris

Istoricii îl aseamănă pe Osiris cu Zeus din mitologia greacă. Osiris este genul de faraon tradițional, cu pene de struț și o bărbie super pronunțată. A condus împreună cu sora sa, care îi era și soție, Isis, Egiptul pre-dinastic. Modul în care cei doi au condus Egiptul a fost un punct de pornire pentru faraonii care i-au urmat la cârma Egiptului. Osiris a fost ucis de fratele său, Set, din gelozie. Acesta l-a împrăștiat pe toată suprafața țării, după ce l-a rupt în 14 bucăți.

Horus

A fost fratele lui Set și moștenitorul de drept al tronului. Totuși, relația cu Set a fost foarte tensionată, iar Horus a dorit dintotdeauna să se răzbune pe Set pentru că i-a ucis tatăl. Horus a fost perceput adesea și întruparea lui Osiris, dornic să își facă dreptate. În cele din urmă, Horus a rămas în istorie și pentru că avea un ochi vigilent, în special la vânătoare. Talismanele cu ochiul lui Horus sunt populare și în prezent.

Set

Avea cap de animal, însă misterul identității sale nu a fost încă deslușit. Dintre toți zeii egipteni, e singurul a cărui personificare nu a fost identificată până în prezent. Set este perceput ca un războinic, cel care îl proteja pe Ra în momentele în care Ra cobora în adâncuri pentru a se lupta cu șarpele Apep. Set era considerat patronul invadatorilor războinici.

Isis

A fost zeița egipteană mamă din ciclul Osiris. În momentul în care Set l-a rupt în bucăți pe Osiris, ea a cules bucățile soțului ei și le-a găsit pe toate, cu excepția penisului. Misiunea ei a fost să încerce să-l învie pe Osiris pentru o perioadă scurtă de timp, să facă un copil și să se răzbune. A reușit să făurească unul în locul bucății lipsă și a creat un copil pe nume Horus. Isis s-a făcut însă respectată în societate, fiind bună cu cei nevoiași. Și ea este adesea amintită în filme și în jocuri.

Publicat: 29 nov. 2023, 11:15 Autor: Loredana Dumitrașcu General
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă