Inca mai stai pe ganduri daca sa prepari sau nu cozonaci de Paste? Mai sunt doar doua zile pana la sarbatorile pascale, si ar fi pacat sa nu-ti parfumezi caminul cu aromele acestui deliciu romanesc. Descopera cum poti realiza un cozonac delicios, chiar daca nu esti cel mai priceput bucatar.
Iata cea mai rapida si simpla reteta de cozonaci pufosi si gustosi, fara a petrece ore in sir in bucatarie. De ce ai nevoie:
Ingrediente:
-1 kg faina
-100 g unt
-400 ml lapte
-3 oua
-300 g zahar
-40 g drojdie
-50 g stafide
-1/2 fiola esenta rom
-1/2 lingurita sare
-1 lingurita coaja rasa de lamaie
-1 lingurita coaja rasa de portocale
Pentru umplutura:
-2-3 linguri cacao
-100 g nuci maruntite
-1/2 fiola esenta rom
-3-4 linguri zahar
-10 linguri lapte
Cum se prepara:
Incepe sa prepari aluatul. Uita de maia si alte proces migaloase care iti rapesc timpul pretios in prepararea cozonacului. Obtine un aluat pufos, crescut si gustos astfel: cerne faina impreuna cu sarea intr-un lighean mai mare.
Dizolva drojdia in putin lapte calduta si toarn-o intr-o gaura facuta in faina. Adauga ouale, untul topid, aromele, stafidel si zaharul si framanta usor, pana amesteci toate ingredientele. Adauga apoi laptele, treptat, si framanta totul pana cand aluatul ti se dezlipeste de pe maini sau devine elastic. Acopera bolul cu un prosop si pune-l intr-un loc calduros, la crescut, timp de 30-40 de minute.
In timp ce aluatul se dospeste, pregateste umplutura, amestecand bine toate ingredientele. Bate si un ou intr-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor in tava.
Cand aluatul si-a dublat volumul, separa-l in doua. Intinde fiecare bucata pe masa cu un sucitor sau cu mana, toarna jumatate din umplutura si ruleaza-l. Pune-l intr-o forma unsa in prealabil cu unt. Procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Unge suprafata cozonacilor cu oul batut si baga-i pe amandoi la cuptor, timp de 40-50 de minute, la foc potrivit. Cozonacii sunt gata cand se formeaza o crusta rumena.