Ce trebuie sa stii despre o agentie de casting ?

Publicat: 24 mart. 2021, 16:59 Autor: Maria Apostol News
Ce trebuie sa stii despre o agentie de casting ?

Succesul unei reclame, a unui film bun, a unui scurt metraj și nu numai, depinde printre altele și de interpretarea actorilor din rolurile principale. Cel mai probabil, dacă nu ești familiarizat cu această lume aparte, te gândești că regizorul este cel responsabil de găsirea celor mai buni actori, dar realitatea este cu totul alta. Această responsabilitate cade în sarcina agențiilor de casting, care au trebuie să ofere candidatul perfect pentru un anume rol.

În prezent, majoritatea producțiilor de genul celor de mai sus se bazează foarte mult pe sprijinul pe care îl primesc din partea agențiilor de casting, sau pe flerul directorului de casting. De aceea, rolul unei agenții de casting este foarte mare, și chiar contribuie la succesul sau, dimpotrivă, insuccesul unei pelicule sau a unei reclame.

Cum lucreaza o agentie de casting

Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, îți vomprezenta, pe scurt, cam toate activitățile pe care le desfășoară o astfel de agentie. În primul rând, reprezentanții acesteia fac cunoștință cu cel care se va ocupa de buna desfășurare a peliculei sau a reclamei respective, cu regizorul și chiar scenariștii. Se familiarizează cu scenariul, află totul despre personaje, cum sunt ele gândite, pentru a ști ce actor se potrivește bine cu un anumit rol. De asemenea, are grijă ca totul să nu depășească bugetul alocat pentru acest capitol. Imediat după ce au citit scenariul și s-au familiarizat cu tipologia personajelor, reprezentanții agenției sunt în măsură să facă o serie de propuneri de actori, pe care le vor prezenta producătorilor, acestea urmând să fie însoțite, în primă instanță, de fotografii și chiar videoclipuri. O agentie de casting organizează audiții, pe care apoi le prezintă regizorului, iar doar acesta din urmă, împreună cu producătorul, iau decizia finală. În unele cazuri, agenția de casting poate reprezenta actorul, în calitate de agent, și de aceea îi poate negocia acestuia contractul. După ce au fost aleși, actorii sunt ajutați să înțeleagă mai bine personajele și să intre mai bine în rol. În câteva cuvinte, avem de a face cu un fel de intermediar între actori și producție.

Cum se aleg actorii

Orice agenție de casting care se respectă are o bază de date destul de mare cu actori. În cadrul acesteia sunt stocate informații despre aceștia, dar și materiale de filmare – videoclipuri de prezentare, casete de audiție etc. Toate informațiile sunt grupate pe anumite categorii, cum ar fi vârstă, abilități, experiență. De aceea, atunci când o producție cere un anumit tip de actor, reprezentanții agenției vor ști exact din care categorie să facă anumite propuneri, din care producătorul și regizorul să îl poată alege pe acele care să fie perfect pentru rolul respectiv.

Evident, sunt și situații când un anumit tip de actor nu se regăsește în baza de date a agenției atunci aceasta este responsabilă de organizarea unor audiții, în urma cărora își trimite din nou recomandările de actori către producție. Actorii selectați urmează să fie supuși unei noi probe, în urma căreia doar unul este selectat pentru rolul respectiv, câteodată și cel care va fi dublura acestuia. La prima vedere pare destul de simplu, dar este multă muncă, una care nu se observă atunci când stai relaxat în fața televizorului și urmărești un film sau o reclamă care îți place.

Cum stii ca ai de a face cu o agentie de casting profesionista

Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulțit cazurile de înșelăciune care folosesc drept paravan masca unei agenții de casting. De aceea, multă lume nu are încredere în astfel de companii. Și atunci cum poți să știi că ai de a face cu o agenție de casting profesionistă sau este vorba despre cu totul altceva? Am încercat să îți oferim, în rândurile următoare, câteva recomandări de care ai putea să ții cont.

Afla referinte despre agentie

Atunci când ești absolvent al unor cursuri de modeling sau de actorie, și te tentează să intri în lumea fascinantă a showbiz-ului autohton, trebuie să începi cu pași mici, dar siguri. Așadar, ai nevoie să fii în baza de date a unei agenții de casting. Ai găsit ceva ce pare pe placul tău? Perfect, dar înainte nu strică o mică verificare pe internet, sau prin cunoștințe. Află cât mai multe informații despre cei care ar urma să îți reprezinte interesele și să te ajute să bați la porțile celebrității, iar dacă găsești ceva care nu îți convine, mai bine renunță. Apelează cel mai bine la cei care deja și-au făcut un nume în branșă, și cu siguranță ești deja cu un pas înaintea celorlalți.

Experienta in domeniu

O agenție de casting profesionistă are, în mod obligatoriu, și experiența necesară pentru a te ajuta să ajungi mai repede la scopul propus. Cu siguranță este apreciată la superlativ de specialiștii în domeniu, are o bază de dată bogată și îți poate găsi mai repede un job care să te facă să capeți experiența necesară pentru ca mai apoi să aspiri la ceva mult mai avansat.

Profesionalism si dedicare

Pentru niște adevărați profesioniști în domeniu, nu contează că printre clienții săi de află și niște debutanți, alături de nume ”cu greutate” din domeniu. Toți vor fi tratați cu același profesionalism și dedicare, și chiar dacă tu ești abia la început de drum, asta nu înseamnă că vei fi privit cu superficialitate. Din contră, vor face tot ce le stă în putere să îți găsească un contract, dar mai contează și implicarea și seriozitatea ta.

Publicat: 24 mart. 2021, 16:59 Autor: Maria Apostol News
Pe aceeași temă
×