Baby carrots, sau morcovii in miniatura, au devenit o prezenta obisnuita in majoritatea supermarket-urilor de la noi. Ei nu arata ca morcovii de gradina cu care suntem obisnuiti, au o culoare portocalie aprinsa, textura neteda si capetele perfect rotunjite.
Majoritatea morcovilor mititei pe care ii consumam nu sunt morcovi mici, ci morcoviti taiati. Ei isi incep de fapt viata ca morcovi dezvoltati pe deplin, dar sfarsesc prin a fi taiati in bucati care au lungimea de 5-10 cm, inainte de a fi introdusi intr-o masina in care este indepartat stratul exterior si li se rotunjesc capetele.
Ideea originala de baby carrots a luat nastere la mijlocul anilor ’80, cand un fermier din California, Mike Yurosex, a realizat ca arunca prea multi morcovi pe care nu ii trimitea la magazinele de bacanie, din cauza ca erau prea diformi. El a hotarat sa micsoreze morcovii si sa ii comercializeze ca pe o gustare. Deci a conceput o modalitate de a salva morcovii urati prin taierea si remodelarea lor, transformandu-i in morcovi fermecatori.
Consumatorii se inghesuie sa cumpere morcovi mici, care pot fi consumati imediat dupa deschiderea ambalajului, fara sa fie necesara curatarea acestora. Inainte sa fie ambalati, acesti morcovi micuti sunt inmuiati intr-o solutie de apa cu clor. Clorul este folosit pentru a diminua riscul de infectii cu bacterii. In definitiv, cum ar putea sta morcovii atat de proaspeti si cum ar putea arata atat de bine o perioada lunga de timp?
Potrivit specialistilor, acesti mici morcovi ne otravesc, datorita decolorarii care le pateaza de multe ori aspectul. Acesta este clorul toxic folosit pentru a spala mini morcovii, care au mai putine componente nutritionale din cauza procesului de prelucrare.
Sursa: americanow.com.