Ce sunt Babele din luna martie. Cum alegem ziua care ne arată cât de bine ne merge tot anul

Publicat: 25 feb. 2021, 12:17 Autor: Elena Life
Ce sunt Babele din luna martie. Cum alegem ziua care ne arată cât de bine ne merge tot anul

Tradiția românească spune că în intervalul 1 – 9 martie se aleg Babele pentru a vedea cum îți vor fi zilele în anul respectiv. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obișnuiește să toarcă și să își scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile.

În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mania și blestemele Babei Dochia.

De ce îți alegi Baba

Legat de alegerea unei zile/babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie.

O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că dată naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie.

Ce inseamna Babele din luna martie si cum iti alegi ziua. Traditii si obiceiuri de Martisor
Ce inseamna Babele din luna martie si cum iti alegi ziua. Traditii si obiceiuri de Martisor

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 că în restul ţării. În Maramureş se obişnuieşte că în primele zile din martie să se bată uşile, pentru că iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde. În zona Ardealulu,i babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie. Astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Cine sunt babele

Zilele babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte. Acest este urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Astfel, la români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia. După unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

Conform tradiţiei, babele sunt personaje ale mitologiei populare româneşti, care apar la începutul lunii martie pentru a veşti venirea primăverii. O legendă veche spune că în aceste zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii începe să îşi dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară este puţin mai cald, în timp ce iarna permite primăverii să aducă natura la viaţă.

Ce prevestesc babele

Fiecare român îşi alege o babă, respectiv o zi. Aşa cum va fi baba pe care omul şi-o alege, aşa va fi şi firea omului în anul ce vine.

Unii bătrâni spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa îi va merge omului în anul acela. Şi anume, dacă vremea este frumoasă iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios şi bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine. Totuşi, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii bătrâni cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.

Citește și: 1 Martie. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor. Ce trebuie și ce NU trebuie să faci!

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 25 feb. 2021, 12:17 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă