Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un cutremur violent în România, după ce noaptea trecută a avut loc un seism de 4.7 grade

Publicat: 26 mai 2021, 09:23 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Noaptea trecută a avut loc în România un cutremur destul de puternic în zona seismică Vrancea, Buzău. Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) a făcut o serie de declarații despre posibilitatea producerii unui seism major pe teritoriul românesc.

Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de declarații despre posibilitatea existenței unui cutremur major în România, având în vedere faptul că noaptea trecută a avut loc un seism de 4.7 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea, Buzău, în jurul orei 00:30. Bărbatul susține că în acest moment nu se pune problema unui seism la fel de mare precum cel din 4 martie 1977, iar activitatea seismică din Vrancea este monitorizată constant.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu, arată Gândul.ro.

Cutremur de 4.7 grade pe scara Richter în România, noaptea trecută

Un cutremur a avut loc noaptea trecută în România, în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul a avut 4.7 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 00:30, la o adâncime de 131 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 72km E de Brașov, 75km NE de Ploiești, 118km V de Brăila, 119km S de Bacău, 119km V de Galați, 126km N de București, 150km NE de Pitești, 187km E de Sibiu, 191km N de Ruse, 199km SV de Iași.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 26 mai 2021, 09:23 Autor: Andreea Voicu Arhiva
Pe aceeași temă