Ce se va întâmpla în starea de alertă, începând cu săptămâna viitoare
Astăzi este ultima zi de stare de urgență în România, după două luni de când a fost instituită prin decret prezidențial, din cauza pandemiei de coronavirus. Președintele României anunțase în data de 4 mai că nu va mai fi prelungită starea de urgență.
Starea de urgență fusese decretată în România pe 16 martie, iar ulterior pe 14 aprilie. Până în acest moment, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate peste 1000 de decese și peste 15.000 de persoane infectate cu noul coronavirus și au fost emise 12 Ordonanțe Militare, arată Digi24. Au fost măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare.
„Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19”, a spus Președintele României, Klaus Iohannis.
După ce va fi instituită starea de alertă în România, autoritățile vor putea impune carantina și izolarea și pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.
În starea de alertă pot fi deschise mall-urile mici și terasele. Cetățenii trebuie să poarte mască de protecție. Sancțiunile pot ajunge de la 500 de lei la 2500 de lei.