Ce se întâmplă cu declaraţia de propria răspundere. Poliţia Română a făcut anunţul

Publicat: 26 May. 2020, 10:26 Arhiva
Ce se întâmplă cu declaraţia de propria răspundere. Poliţia Română a făcut anunţul

Potrivit regulilor impuse de autorităţi, cetăţenii se pot deplasa în afara localităţilor având asupra lor legitimația de serviciu sau adeverința din partea angajatorului. Poliţia Română clarifică, printr-o serie de răspunsuri, situaţiile în care se poate folosi declaraţia pe propria răspundere.

Poliţia Română a clarificat modul în care se completează declaraţia pe proprie răspundere atunci când plecăm/revenim în/din localitate, potrivit capital.ro

Indicaţiile primite de la autorităţi:

Întrebarea 1: Putem merge la mare? Este considerat mersul pe plajă/înotul în mare ca fiind „activitate recreativ-sportivă individual desfășurată în aer liber”, la fel ca și drumeția?

Răspunsul Poliţiei Române: În situația în care mersul la mare presupune o deplasare în afara localității/zonei metropolitane, motivul trebuie să se încadreze în prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la capitolele care prevăd excepțiile de la interdicția de părăsire a localității/zonei metropolitane și trebuie completată corespunzător declarația pe propria răspundere.

Întrebarea 2: Conform HG 394/2020, activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) sunt permise cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună. Ce înseamnă „cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună”? De exemplu, putem pleca, într-o drumeție, o familie de 5 persoane care locuiesc la aceeași adresă, împreună cu doi prieteni de familie care locuiesc, fiecare, la o alta adresă?

Răspunsul Poliţiei Române: Dacă drumeția nu presupune părăsirea localității/ a zonei metropolitane acest lucru este permis. În cazul în care deplasarea se face în afara localității/zonei metropolitane, va fi necesară completarea corespunzătoare a declarației pe propria răspundere, raportat la prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Întrebarea nr. 3: Dacă părăsim localitatea/zona metropolitană, completăm declarația pe propria răspundere pentru drumul dus-întors (locul în care mergem – locul în care ne întoarcem)? Sau completăm o declarație la dus și o alta atunci când ne întoarcem acasă? Dacă da, ce bifăm, la întoarcere, pentru motivul deplasării?

Răspunsul Poliţiei Române: Este suficientă completarea unei singure declarații pe propria răspundere, cu precizarea traseului de deplasare dus-întors.

Întrebarea 4: Sunt valabile, în continuare, declarațiile pe propria răspundere completate olograf, pe o simplă foaie de hârtie de către cei care nu au acces la o imprimantă/xerox/smartphone?

Răspunsul Poliţiei Române: Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități și pentru părăsirea zonei metropolitane poate fi scrisă și de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În situația în care este scrisă de mână, nu trebuie trecute toate motivele din formularul tip, ci doar motivul pentru care se face deplasarea.

Întrebarea 5: Putem părăsi localitatea/zona metropolitană pentru o săptămână sau mai mult? Care este perioada maximă permisă?

Răspunsul Poliţiei Române: Nu este prevăzută o limită de timp în care trebuie efectuată deplasarea în afara localității/zonei metropolitane, atunci când există motive justificate, care trebuie bifate pe declarația pe propria răspundere.

Publicat: 26 May. 2020, 10:26 Arhiva
Pe aceeași temă