Ce s-ar putea întâmpla dacă persoanele deja vaccinate nu primesc și cea de-a doua doză. Medicii au făcut anunțul îngrijorător

Publicat: 05 ian. 2021, 14:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Ce s-ar putea întâmpla dacă persoanele deja vaccinate nu primesc și cea de-a doua doză. Medicii au făcut anunțul îngrijorător

Săptămâna trecută, Marea Britanie a decis să amâne rapelul,  iar acest lucru s-a întâmplat pentru ca autoritățile să poată să vaccineze din prima tranşă un număr dublu de cetăţeni. Cum îngrijorarea cu privire la noua tulpină mai infecţioasă creşte, Germania şi Danemarca iau în calcul planul Marii Britanii, de a întârzia administrarea unei a doua doze de vaccin COVID-19. În ambele ţări, se analizează amânarea celei de-a doua doze până la 2,3 luni.

Companiile BioNTech şi Pfizer au avertizat că nu există dovezi că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei va continua să ofere protecţie împotriva coronavirusului dacă a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice.

„Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în cadrul intervalului specificat în studiu. Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au spus companiile într-un comunicat.

Întrebaţi dacă ne gândim şi noi să amânăm vaccinarea, cei de la Grupul de Comunicare Strategică au spus că ”vaccinul este folosit în baza autorizaţiei de punere pe piaţă condiţionată, eliberată de către EMA. Această autorizaţie se bazează pe studiile clinice de faza 3, în care vaccinul a fost testat doar cu administrare în două doze. Modificarea regimului de administrare a vaccinului ar însemna utilizarea în alte condiţii decât cele autorizate şi nu ar putea fi făcută fără studii suplimentare acceptate de EMA”.

Ne putem infecta după vaccinare?

„Vaccinurile au o eficacitate de peste 95% faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19. Încă nu se ştie care e nivelul de prevenire al infecţiei cu acest virus, adică dacă acea persoană poate să mai facă o infecţie”, a spus dr. Gheorghiţă.

„Sunt contraindicaţii definitive, pe care nu poţi să le schimbi, şi unele temporare. Cele definitive se referă la reacţii alergice la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, în momentul de faţă nu avem date la femeia gravidă, dar este vorba de o perioadă de circa nouă luni, deci nu o contraindicaţie definitivă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, relatează antena3.ro.

„Dar dacă avem o perioadă de 2-3 luni de la momentul în care ne-am infectat, cu siguranţă avem indicaţie să ne vaccinăm”, a lămurit medicul Valeriu Gheorghiţă.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 05 ian. 2021, 14:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă