Nu mulți oameni mai știu și cunosc povestea vestită a clădirii ”Șapca lui Ceaușescu” din Cluj-Napoca, de pe strada Aurel Vlaicu, din cartierul Mărăști.
Clădirea are, totuși, o povestioară vastă, căci a fost creată în era ceaușistă, pe când Nicolae Ceaușescu era liderul românilor. Ea fusese proiectată special de arhitectul Nicolae Neamțu. Pe timpuri, acesteia i se spunea ”Bufet” sau ”La șapca lui Ceaușescu”. Acolo, oamenii se adunau pentru a fuma și a consuma băuturi.
Potrivit jurnalul.antena3.ro, în 2009 se scria despre povestea clădirii care încă rezistă și este în picioare, în ciuda timpului care s-a strecurat falnic și i-a adus crăpături și dezintegrări ale tencuielii. Pe timpuri, acolo 100 de grame de coniac costau 10 lei, iar un țap de bere costa vreo 3,50 lei. Acolo, oamenii mergeau și pentru cafeaua proaspătă la aparat. Sau poate pentru un Cico, care costa doar 4 lei.
S-a abandonat ideea de a face clădirea un post de control pentru Miliția Rutieră, iar localul a devenit rapid un magazin de mobilă și local. Dar mobila se vindea la subsol! La etaj, se găsea local pentru jocuri mecanice, fiind deschis încă de la prima oră până la 23.00.
În anul 2019, însă, clădirea a fost dată spre vânzare cu nu mai puțin de 2.7 milioane de euro cu TVA. Suprafața pe care o are clădirea e destul de mare: demisol 1 are 2000 mp, demisol 2 are 2884 mp, parterul are 842 mp, etajul are 97 mp, iar terasa parterului are 1160 mp. Nu se știe dacă cineva a achiziționat spațiul respectiv sau l-a închiriat, însă clădirea este încă „în picioare”.
„Vând spațiu comercial, suparafață utilă 5.200 mp., Cluj, Aurel Vlaicu, compus din magazin și showroom la parter, subsol și demisol, bar la etaj. În anul 2016, clădirea a fost termic reabilitată în totalitate (înlocuire tâmplărie, termosistem, iluminat pe led, centrale termice în condensație)”, se arăta în anunțul postat pe un site destinat acestor vânzări sau închirieri în 2019, potrivit eclujeanul.ro.
Sursă foto: Capturi de pe Google Street View / Cluj