Ce s-a intamplat cu familia Bodnariu! Dupa ce au ramas fara copiii din cauza statului norvegian, acestia s-au intors acasa. La un an si jumatate dupa ce si-au recapatat copiii de la Protectia Copilului din Norvegia, cei doi soti au decis sa revina acasa.
Familia Bodnariu s-a stabilit inapoi in Romania. Acestia locuiesc intr-o zona muntoasa din Brasov. Marius si Ruth Bodnariu sustin ca sunt binecuvantati aici, dar ca inca sunt in proces de adaptare. Cazul lor a luat Romania prin surprindere acum aproape doi ani.
Marius si Ruth Bodnariu au ramas fara cei 5 copii. Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a decis ca acestia nu sunt parinti apti. Dupa o lupta grea, familia s-a reunit pe 3 iunie 2016.
Dupa ce familia a fost intreaga, sotii Bodnariu s-au intors in Romania. Acestia s-au mutat in Brasov unde a venit pe lume al saselea copil al cuplului. „Nu ştiam sigur la ce să ne aşteptăm, dar acum uitându-ne înapoi vedem că Dumnezeu ne-a binecuvântat peste aşteptările pe care le aveam”, a declarat Marius Bodnariu, pentru Adevarul.
De frica, sotii nu si-au dat copiii la scoala. Acestia se ocupa acasa de educatia micutilor, dar nu refuza ideea de a ii inscrie in sistemul de educatie din Romania. „Ne-a fost teamă să îi dăm încă din primul an la şcoală aici. Am făcut şcoala acasă, destul de avansată şi asta le-a priit foarte bine, iar în toamna aceasta i-am dat la şcoală. Am avut emoţii. Aveam opţiune o şcoală privată în Braşov unde am fost anul trecut câte două zile pe săptămână. Am vrut să îi dăm acolo şi să mai aşteptăm un an, dar ne-am luat inima în dinţi, i-am dat la o şcoală publică şi e foarte frumos. S-au integrat bine, le place”, a declarat Marius Bodnariu.
Barbatul sustine ca isi cauta de munca in orice domeniu. Cu toate ca familia ii ocupa tot timpul, Marius isi doreste un job: „Am început să mă orientez. Încă nu am început ceva. Încă ne mai ia ceva timp cu copiii pentru şcoală, cu temele, cu româna, dar încep să simt că pot. Am preferat să investim timpul acesta în ei. Ne bucurăm”.
Cu toate ca situatia si cazul lor a avut un puternic impact international, nu s-a schimbat nimic in Norvegia. „Din păcate, nu sunt schimbări pozitive în cadrul legislativ, ba din contră. Au adoptat o lege nouă prin care Protecţia Copilului are şi mai multă putere. Din câte ştiu, cel puţin din două puncte de vedere e mai rău pentru că ei spun că trebuie să intervină şi mai devreme pentru a se elimina alte probleme. Mai devreme nu ştiu ce înseamnă pentru că în ultimul timp a crescut numărul de cazuri în care iau copiii din maternitate, dacă mama a avut în trecut un diagnostic medical sau dacă ei consideră că nu are posibilitatea să îl crească”, a declarat Bodnariu.
Dar toata publicitatea formata in jurul cazului Bodnariu a avut si urmari pozitive. „Presa a început să scrie mai mult, s-au format mai multe organizaţii care încearcă să lupte pentru drepturile familiei. Este un grup de peste 200 de specialişti, avocaţi şi psihologi, au un grup de iniţiativă care încearcă să influenţeze legislaţia. Ministerul a anunţat mai demult că o să ia o serie de cazuri să le studieze să vadă cum au fost prelucrate. Ce e rău, e că au ales o echipă din departamentul Ministerului Sănătăţii să treacă prin cazurile astea, dar sunt tot felul de persoane care au beneficii directe din toată treaba asta şi ei fac greşeli mari (dau diagnostice sau rapoarte care să placă Protecţiei Copilului). În cazul nostru, avocatele noastre erau foarte mirate şi au spus că judecătorii au avut curaj”, a mai declarat Bodnariu.
Marius a marturisit ca povestea lor nu e singura. Sunt multe familii de romani care locuiesc in Norvegia si trec prin aceleasi probleme. Dar, de frica, acestea refuza sa isi dezvaluie identitatea si sa atraga atentia presei asupra lor. „Avem o legătură cu mai multe familii. Sunt sub presiuni foarte mari să nu facă public şi ne-au rugat să păstrăm anonimatul. Doar două familii au acceptat să facem apel public la rugăciune, cu detalii minime. Atât au avut curaj”, a declarat Marius Bodnariu.
Capul familiei Bodnariu sustine ca cei mici duc dorul rudelor care au ramas in Norvegia. „Bunicii copiilor sunt acolo, verişorii lor sunt acol. Şi-ar dori să îi viziteze, să vadă locurile unde au crescut, dar şi copiii au fost marcaţi. Nu este până acolo încât să ceară să meargă. Ne lipseşte zona în care am stat noi şi activităţile zilnice pe care le aveam, fiordul, pescuitul, mersul la cabană. Ne bucurăm de munte (n.r. în România), de natură frumoasă. Este şi acesta un motiv pentru care am ales să rămânem mai spre munte, cu ce au fost obişnuiţi şi copiii. De altfel, era o comunitate foarte mică acolo şi în sensul ăsta aveam grijurile că ne-am fi dorit să aibă copiii o comunitate mai mare. Din punctul acesta de vedere e pozitivă schimbarea. Avem o comunitate frumoasă în România, sunt familii faine”, a declarat Marius Bodnariu pentru Adevarul.