Ce pronosticuri dǎ Rǎzvan Pascu pentru călătorii! „E mai riscant să mergi într-un spațiu închis din București, decât în aer liber pe plajă la Mamaia”

Publicat: 28 iul. 2020, 15:44 Autor: Maria Apostol Life

Rǎzvan Pascu, antreprenor și consultant de marketing turistic – cunoscut în zona călătoriilor și a vacanțelor exotice, a vorbit pentru Ciao.ro despre cum arată vara asta destinațiile de concediu. Se pare că și el, obișnuit cu rutina călătoriilor și lipsindu-i din plin luxul acesta, a optat în această perioadă pentru a-și face vacanțele în România sau, cel mult, la vecinii bulgari. Asta până când se vor mai liniști puțin apele în ceea ce privește pandemia cauzată de Coronavirus! Unde puteți merge liniștiți în vacanță în România, cu sau fără copii, și ce stațiuni puteți alege pe litoralul românesc pentru a va simți in siguranță, ne-a povestit pe îndelete Răzvan Pascu, omul care a făcut din pasiunea pentru călătorii un business și un stil de viață!

 Răzvan, în afară țării e cam riscant să călătorim acum? Ce părere ai? Grecia vrea să ne facem noi testele Covid. Tu ai opta acum pentru o vacanță acolo?

 Nu cred că este mai riscant să călătorim în afară țării decât oriunde în țară. Depinde evident și de destinație. De exemplu, în toată Grecia au fost mai puține cazuri decât în județul Suceava. Dacă ar fi să ne uităm la cifre, România stă mai prost decât multe alte țări din Europa și din lume, dar dacă respectăm regulile de igienă și siguranță, dacă ne ferim cât se poate de aglomerările de persoane, ne facem o asigurare de călătorie în străinătate care să acopere și eventuala îmbolnăvire cu COVID și dacă acceptăm ideea că anul acesta vacanțele vor fi puțin altfel, atunci eu sunt de părere că putem călători liniștiți și în străinătate.

Nu mi se pare un capăt de țară să ne facem noi testele COVID dacă vrem să călătorim terestru spre Grecia. E chiar mai sigur și pentru noi, ci singură neplăcere e cea financiară, că poate fi destul de costisitor să faci testele pentru întreaga familie. Da, eu aș merge în Grecia în această perioadă, dar aș opta pentru călătoria cu avionul.

În momentul de față care e cel mai safe zbor către o vacanță afară?

Cel în care te protejezi și te ferești corespunzător de pericole și în timpul căruia și echipajul/compania aeriană se asigură că regulile sunt respectate. Sunt destinații considerate mai sigure și altele mai puțin, într-adevăr, dar situația e foarte volatilă de la o oră la alta și cred că foarte multe dintre riscuri stau de fapt în atitudinea noastră față de eventualele călătorii.

Știu că trebuia să mergi cu familia ta în Croația, dar te-am văzut în vacanță în România. Cum a fost și ce zone le recomanzi românilor să viziteze în țara lor?

Urma să plec pe 15 Iulie în Croația, însă am fost informat că s-a anulat zborul pe care îl rezervasem din ianuarie, deși destinația este una operabilă în momentul de față și aș fi ales să merg în continuare în această vacanță. Călătorim într-adevăr în România în această perioadă, dar făceam asta oricum și înainte ori de câte ori aveam ocazia, îndeosebi vara când luam o pauză de aproximativ 2 luni de la călătoriile intercontinentale. De la relaxarea restricțiilor, de pe 1 iunie, și până acum, am fost în Covasna, Harghita, în Delta Dunării, în județul Gorj, în județul Neamț, iar în weekendul ce tocmai a trecut am mers la Sibiu, la Festivalul ASTRA Multicultural, unde anual are loc cel mai important eveniment dedicat tuturor minorităților etnice de la noi din țară și, după părerea mea, unul dintre cele mai frumoase și relevante evenimente pentru cultură și tradițiile românești.

Sibiul este o destinație premium. De ce am opta să ne facem vacanța acolo? Are și o atracție pe măsură, Muzeul Astra – care aduce peste 600.000 de turiști pe an! Cu ce se diferențiază de alte muzee și cum își  atrage turiștii?

Sibiul are un farmec aparte, după părerea mea. De fapt întreaga Transilvanie este în topul meu personal pentru călătorii în România. Sibiu mi se pare un mic Salzburg și, pe lângă străduțele înguste, romantice, cu aspect medieval, terasele boeme, ferite de agitație sau clădirile vechi, colorate, ce parcă își spun singure istoria încărcată, la marginea Sibiului te poți bucura în voie de natură, te poți relaxa pe alei de kilometri, în cadrul complexului muzeal Astra, ce se întinde pe 42 hectare. Astra este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa de Est și adăpostește peste 200 de case din toate regiunile țării și peste 20.000 de obiecte de patrimoniu. Este un muzeu viu, unde au loc tot soiul de evenimente culturale, ateliere susținute de meșteri populari, unde poți întâlni oameni pasionați de obiceiuri și tradiții, care să te fascineze cu povești de viață ori cu istorisiri referitoare la casele din complex pe care le îngrijesc.

Oficial vorbind, cât s-a investit în Muzeul Astra, care, din câte am înțeles, are și o zona de terapie holistică?

Din câte știu, din 2012 și până acum, cei de la Muzeul Astra din Sibiu au câștigat proiecte de 15 milioane de euro, iar în anii următori vor mai face investiții de aproape 5 milioane euro. Montează o nouă scenă pe lac pentru concerte și festivaluri de film, fac un arheoparc, care începe din Neolitic și se termină în prima parte a Evului Mediu, pentru ca vizitatorii să poată experimenta cum trăiau familiile de daci, reconstruiesc habitatele, fac și spații de cazare etc. Este o echipă cu potențial la Astra, sunt interesați tot timpul să îmbunătățească produsul turistic, cultural și educațional pe care îl oferă, iar asta se vede la tot pasul, atât în rezultate și număr de vizitatori, cât și în întreaga atmosferă de la fața locului.

Recomanzi în această perioada litoralul românesc? Ai merge un weekend la Mamaia, să zicem? E riscant din punctul de vedere al virusului?

Cred că riscant sau mai puțin riscant poate fi oriunde și depinde de atitudinea fiecăruia cu privire la întreaga situație. Adică e mai riscant să mergi într-un spațiu închis din București, decât în aer liber pe plajă la Mamaia. Da, aș merge și la Mamaia și aș recomanda litoralul, dar asta nu înseamnă că m-aș îngrămădi unde este toată lumea, doar pentru că e cool. Peste tot sunt și variante de cazare sau petrecere a timpului liber prin care să te expui mai puțin și cred că este greșit să luăm ca exemplu și să mediatizăm doar excepțiile negative, neregulile. Dacă vrem să petrecem un weekend relaxant și în siguranță pe litoralul românesc, sunt destule locuri în care putem face asta, cu precădere în sud, unde nu se înghesuie chiar toată lumea, pentru că nu e văzut ca fiind atât de „cool”. Eu merg des în zona 23 August. Anul acesta voi merge și pe litoralul bulgăresc, la Obzor și Nisipurile de Aur.

Care sunt recomandările tale pentru o vacanță reușită în România? Un top 5, să zicem! Cu copii și fără!

Covasna, Harghita, Delta Dunării, Sibiu, Gorj, Neamț, Alba Iulia, Drumul Vinului de pe lângă București, etc.

 Pentru cineva cu un salariu mediu pe economie și 2-3 copii, ce vacanță ar fi mai potrivită?

Depinde de atât de multe variabile, încât mi-e greu să aleg. Copii mai mari, mai mici? O vacanță la plajă sau circuit? Stilul all-inclusive, mers cu mașina sau cu avionul? Aș recomanda Venus sau 23 August de pe litoralul românesc, Bulgaria sau Grecia pentru vacanță la plajă în străinătate. De ce nu, o excursie cu rulota prin țară, sau cu cortul, prin Transilvania, Neamț, Gorj, Maramureș… din fericire, există foarte multe opțiuni pentru toate gusturile și buzunarele, atât în țară, cât și în străinătate. Trebuie doar să nu uităm să fim responsabili pentru a nu ni se impune din nou restricții care să ne afecteze economic și psihologic.

Cum vezi industria turismului până la sfârșitul acestui an? Ce pronosticuri ai?

Deși de fel sunt un optimist convins, de data aceasta voi fi puțin mai sceptic, să zic. Nu cred că ne vom relua obiceiurile de a călători oricând, oricum prea curând și vom tinde să rămânem prin împrejurimi, să nu ne avântăm în destinații prea îndepărtate în următoarele luni până la iarnă. Dacă respectăm regulile recomandate, spre finalul anului poate că vom putea călători din nou mai liber și mai puțin stresați. Din câte știu, oamenii au început deja să își rezerve vacanțe exotice pentru revelion sau pentru primele luni ale anului 2021, iar mie mi-e tare dor de un zbor lung, așa că sper să vedem o oarecare revenire la normalitate în ultimul trimestru al anului.

Cum te poziționezi cu agenția ta de travel după Coronavirus? Ce sume ai pierdut și ce strategie vei aplica de acum încolo?

Este de fapt o agenție de comunicare, marketing, PR și organizare de evenimente, specializată în industria turismului, nu aș spune chiar o agenție de travel, însă și noi implicit am fost zdruncinați de toate căderile din sectorul acesta. Nu am făcut încă o analiză a sumelor pierdute, însă în mod cert sunt scăderi semnificative și facem eforturi să ne menținem pe linia de plutire. Ne-am „reconfigurat” traseul să spun așa, am încercat să ne reinventăm și să transformăm toată criza într-o oportunitate, dar cu siguranță se va lăsa cu cicatrici. În ceea ce privește excursiile în destinații exotice cu cei care mă urmăresc pe Facebook, mare parte dintre circuitele de anul acesta au fost anulate.

Câte vacanțe ai fost nevoit să amâni pentru anul viitor?

Din păcate, a trebuit să amân deja 5 călătorii de grup, Japonia, Africa de Sud, Tanzania, Coasta de Vest a Statelor Unite și Transsiberianul, iar dintre călătoriile cu familia, Dubai și Croația. Încerc să mă mențin optimist, nu am anulat nimic, ci doar reprogramat și sper că din toamnă-târziu, maxim iarna acestui an să îmi reiau obiceiurile.

 Pe care o regreți cel mai tare? Organizai multe excursii de grup frumoase!

Toate au un loc aparte pentru mine. Mă implic 120% în tot ce înseamnă excursii de grup, de aceea sunt și așa de solicitate, iar acum mai mult ca niciodată am realizat cât de mult îmi place ce fac. Mi-e dor de grupurile mele de turiști, de schimbat mereu fusuri orare, de amorțit pe zboruri de 10-12 ore, de combinația aceea plăcută de oboseală și satisfacție că oamenii care au ales să călătorească alături de mine se întorc acasă fericiți, cu amintiri de milioane. Dacă ar fi să aleg neapărat una dintre excursii, poate că regret SUA, pentru că îmi place foarte mult acolo.

În străinătate, ca și vacanțe, unde crezi că am putea fi în siguranță, până la sfârșitul anului? Ce țări putem vizita fără să fim nevoiți să intrăm în carantina de 14 zile la întoarcere?

Putem vizită oricare dintre țările de pe lista verde fără să fim nevoiți să stăm în carantină la întoarcere. Suntem în siguranță oriunde atâta vreme cât respectăm regulile de igienă și ne purtăm preventiv. Aș recomanda să nu plecăm fără asigurare de călătorie în străinătate care să aibă și clauză COVID și să ne interesăm dinainte cum a gestionat țara respectivă pandemia, cum este sistemul medical, ce reguli sunt impuse la destinație… să ne facem temele și pe această temă la fel cum ni le făceam înainte cu privire la ce putem vizita odată ajunși undeva.

Ce îți lipsește cel mai mult acum din punctul de vedere al călătoriilor?

Oamenii pe care îi întâlneam și alături de care călătoream, poveștile de viață, zâmbetele de mulțumire și mâncărurile tradiționale pe care le testam peste tot pe unde ajungeam.

 Care va fi următoarea ta vacanță în afara României? Unde îți dorești să ajungi cu ardoare când se vor mai așeza lucrurile?

Mi-aș dori să ajung din nou în toamnă în America de Sud, iar de Revelion visez cu ochii deschiși la o destinație relaxantă la ocean, poate Zanzibar sau Maldive. În această vară o să merg în Bulgaria și cred că vom organiza o vacanță de grup în Islanda.

Dacă pică industria turismului, în următoarele luni, ce vei face, profesional vorbind?

Din fericire, am muncit și învățat suficient de mult (și multe) încât să știu cum să o iau de la capăt în caz de forță majoră. Sunt destul de reticent la tot ce înseamnă risc și, de-a lungul timpului, am încercat să îmi diversific portofoliul de activități, astfel încât să nu am chiar „toate ouăle într-un coș” cum ar spune economiștii. Am investit și în companii și active din alte domenii de activitate. Mi-ar fi foarte greu, nu zic nu, ar fi o lovitură puternică, dat fiind că și soția mea lucrează în aceeași industrie, ea ocupându-se de agenția noastră de comunicare, marketing, PR și evenimente, însă împreună știu că putem s-o luăm oricând de la capăt. Sper însă să nu fie cazul.

Te-ai gândit serios să te muți din țară la un moment dat, să trăieșți cu familia ta în altă parte decât România? Dacă da, unde și de ce?

Dacă mă întrebai acum 4 luni același lucru, ți-aș fi spus un categoric „nu”. Acum însă, sunt destul de dezamăgit de tot ce înseamnă guvernare în țara noastră și am avut momente pe perioada carantinei în care m-aș fi urcat în primul avion care îmi ieșea în cale și aș fi plecat spre Seychelles, Zanzibar sau Mauritius până trecea toată nebunia. Pentru mine „acasă” înseamnă România și mi-e greu să mă gândesc la o eventuală mutare, nu doar la o relocare pe o insula exotică, însă am învățat în ultima jumătate de an că orice este posibil, deci n-o să mai fiu la fel de categoric cu privire la acest subiect. Nu știu unde m-aș muta, la o adică. Poate în Japonia pentru cât de civilizați și ce coloană vertebrală au oamenii acolo, poate în SUA pentru că mi se potrivește mănușă stilul lor antreprenorial, poate undeva de genul Austria, Germania, Olanda, UK cu gândul la eventualele studii ale copiilor…

Publicat: 28 iul. 2020, 15:44 Autor: Maria Apostol Life
Tags:
Pe aceeași temă