Cu siguranță ai auzit-o, ai folosit-o, dar n-ai știut ce înseamnă…până acum! De la ce provine, de fapt, expresia ”Sfinte Sisoe”?
”Sfinte Sisoe” conține numele unui sfânt creștin care este sărbătorit în genere pe 6 iulie. El este considerat ca fiind protectorul copiilor. Sfântul Sisoe a trăit într-o mănăstire din Egipt la începutul secolului al IV-lea și a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. După ce acesta a murit, Sfântul Sisoe s-a retras într-un loc pustiu pentru a fi doar el cu Dumnezeu, arată Click.
Totodată, timp de 72 de ani, el nu a mai ieșit din locul pustiit. Ba mai mult decât atât, viața pe care o ducea nu era una aleasă de multe persoane. Totuși, chiar dacă nu a fost un teolog, a reușit să ajungă la inimile celor care îl ascultau. Toți care duceau povestea lui mai departe au transformat-o și într-o…expresie! ”Sfinte Sisoe”, folosit și astăzi de români!
”Se spune ca a săvârşit mari minuni, primind de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele și de a învia morții. El se ruga atât de mult încât, zile în şir, uita să mănânce! Toți cei care l-au văzut în acele vremuri la vederea simplității sale și a traiului auster exclamau uimiți Sfinte Sisoe!”, citează legende din acele timpuri vechi Doxologia.ro.
Sfântul Sisoe era considerat și ”Îngerul copiilor”. El ar fi avut o soră care s-a închis cu două slujitoare într-o chilie. Ar fi avut provizii pentru trei ani de zile, iar toate aceste lucruri pentru a aduce pe lume al șaselea copil. Dumnezeu îl trimisese pe Sfântul Sisoe la sora lui, pe timp de furtună. Atunci când a intrat în peștera în care se afla sora lui, și Diavolul s-ar fi strecurat sub forma unui grăunte, sub copita calului. A furat copilul, iar Sfântul Sisoe a pornit să îl caute. Salcia, rugul, paltinul și măslinul au fost blestemate, iar acesta a reușit să salveze copilul. De atunci e considerat ”Îngerul copiilor”.