Cu siguranță ai auzit-o, ai folosit-o, dar n-ai știut ce înseamnă…până acum! De la ce provine expresia ”a nimerit orbul Brăila”?
E o expresie care se leagă chiar de orașul Brăila și care se folosește atunci când vrei să transmiți unei persoane că practic, nimic nu e imposibil și că poți face un anumit lucru, în ideea că și ”orbul a găsit Brăila”. Dar povestea e interesantă!
O interpretare e că în trecut, Brăila ar fi fost considerat singurul oraș din România care are port la Dunăre (deși această informație e cât se poate de falsă) și că negustorii și călătorii nu ar fi avut cum să se rătăcească pe drum.
Dar o altă legendă spune că ar fi vorba despre un băiețel orb din naștere care vrea să ajungă la o apă curgătoare (și, de aici, Dunărea), iar un călător îi spune să meargă drept. Așa că, băiețelul orb l-a ascultat, a mers drept și așa ajuns la Dunăre și la..Brăila!
O altă explicație pentru denumirea orașului Brăila. Numele e legat de un alt nume, Louis Braille, un francez de prin secolul al XIX-lea foarte inteligent. El a inventat alfabetul pentru orbi când avea 16 ani. De ce? Bărbatul orbise la vârsta de 3 ani din cauza unui accident din atelierul părintelui său. De asemenea, persoanele oarbe din Țara Românească au ajuns în librăriile unde se găseau cărți cu alfabetul amintit anterior și spuneau ”Unde sunt cărțile în Braille?”, iar denumirea de ”Braille” s-a transforat în ”Brăila”. De ce? Pentru că au o pronunție asemănătoare.
Expresia a fost regăsită în ”Povestea vorbei” de Anton Pann, în 1847.
O altă expresie care conține și o locație este ”a-ți găsi Bacăul cu cineva”, ceea ce înseamnă ”a-ți găsit nașul” sau, pur și simplu, că ai găsit o persoană care să îți vină de hac sau să te domine. Însă, această expresie nu are relevanță geografică, deci nu se leagă de Bacău. Dar are legătură cu limba maghiară, unde ”bako” înseamnă ”călău”.
Sursă info: Digi24.ro, Adevărul.ro
Sursă foto: Pixabay