Moș Nicolae s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.
Când părinții săi au murit, Sfântul Nicolae nu a dorit averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. Ulterior, el a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune.
Data morții Sfântului Nicolae nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că acesta s-a stins din viață între anii 340-350 după Hristos. Moaștele Sfântului Nicolae au ajuns, în anul 1087, la Bari, în Italia, unde au fost depuse într-o criptă. Din acest mormânt, săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru că au vrut să fie protejate de eventualele invazii sau profanări, se spune că izvorăşte un lichid incolor (un fel de aghiasmă, un mir mai fluid), care se numeşte Mana sau Santa Mana.
Tradiția cere ca episcopul să extragă, o dată pe an, o seringă din acest fluid, care este amestecat apoi cu apă și este împărțit credincioșilor.
Printre minunile Sfântului Nicolae se numără tămăduirile bolnavilor și a demonizaților, dar cea mai remarcabilă se spune că a fost salvarea Mira Lichiei de o foamete cumplită. Moș Nicolae i s-a arătat în vis unui neguțător din Italia și l-a convins să își vândă grâul în cetatea cuprinsă de foamete.
O altă minune pentru care este cunoscut Sfântul Nicolae este salvarea a trei fete tinere de la prostituție. Familia tinerelor ajunsese în sărăcie, iar tatăl lor, pentru a se salva din impas, era dispus să le ofere pe fete spre desfrânare. Așa că, în fiecare seară, Sfântul Nicolae arunca o pungă cu bani în curtea familiei, pentru ca fetele să nu fie date spre pierzare.
In 1993, racla care adapostea Mana Sfantului Nicolae a fost furata pentru a fi revanduta in strainatate, dar din fericire echipa de politisti care s-a ocupat de caz a prins in doar 25 de zile echipa de infractori si a redat moastele furate. Se spune ca Teodor Carabulea, principalul vinovat a innebunit in inchisoare si tot acolo a si murit. Intr-un interviu acordat ziaristei Dana Fodor Mateescu, Pr. Gheorghe Bogdan marturiseste:
”Ca preot, eu i-am iertat pe toti. Dar Sfantul Nicolae s-a suparat pe cel care i-a batjocorit moastele si a taiat caseta de aur! Noi, insa, am reconstituit-o. Am realizat alta, identica cu cea distrusa. N-am mai avut aur, am facut-o din argint, donat de familiile Stefanescu si Robu, fostul Procuror General al Romaniei. Toate intamplarile astea sunt reale si trebuie spuse tuturor, ca sa vada si altii, care au in gand sa fure din biserica, la ce pedepse se pot astepta.”