Ce este rubeola. Cauze, simptome, tratament
Rubeola este o boală virală contagioasă provocată de infecția cu virusul rubeolic, denumit Rubivirus, din familia Togaviridae, care este un virus de tip ARN. Rubeola este considerată a fi o boală a copilăriei, prezentând forme ușoare la vârste fragede, însă poate fi periculoasă dacă este contactată la vârsta adultă, putând provoca complicații severe, în special în cazul femeilor însărcinate.
Rubeola poate declanșa epidemii și se manifestă cu precădere iarna și primăvara. Mai este cunoscută și sub denumirile populare de „pojar mic” sau „pojar de 3 zile”.
Cum se transmite rubeola?
Rubeola se transmite pe cale aeriană, prin strănut, salivă, tuse, dar și prin contact cu suprafețe contaminate. De asemenea, rubeola se poate transmite prin contactul cu o rană deschisă, dar și de la mamă la făt, caz în care vorbim de rubeolă congenitală, o formă destul de severă a pojărelului.
Virusul rubeolic este rezistent la frig, dar este sensibil la căldură și la contactul cu solvenți organici. Acesta se instalează la nivelul tractului respirator și ulterior se răspândește în sânge. Rubeola se poate vindeca în aproximativ o săptămână și creează imunitate de lungă durată în organism, cu alte cuvinte persoanele vaccinate și cele care au contactat boala în copilărie prezintă un risc mult mai scăzut la vârsta adultă de a o contacta din nou deoarece sistemul imunitar recunoaște virusul și-l anihilează la primul contact.
Rubeola are o perioadă de incubație de 14 -21 de zile, iar virusul se poate transmite cu 5-7 zile înainte de apariția primelor simptome. Rubeola este maxim contagioasă în momentul în care erupe, dar și în următoarele 7-10 zile după apariția erupției cutanate.
Care sunt simptomele rubeolei?
Rubeola se manifestă prin:
- febră
- durere de cap
- durere în gât
- stare generală de oboseală și irascibilitate
- înroșire ușoara la nivelul ochilor
- inflamarea ganglionilor limfatici
- tuse
- rinoree
- erupție cutanată
- dureri articulare
Mărirea în volum a ganglionilor limfatici este simptomul care atestă infecția cu virusul rubeolic. Adenopatia poate persista de la 2-4 până la 6 săptămâni. Rubeola se manifestă prin pete de culoare roz, rotunde sau ovalare, care nu se interconectează. Erupția poate să dispară în câteva ore sau poate persista 2-3 zile.
Citește și: Ce este varicela. Cauze, simptome și tratament
Rubeola la copii vs. rubeola la adulți
În cazul adulților, rubeola se manifestă printr-o simptomatologie ușoară caracterizată de febră, durere în gât, cefalee, posibil înroșirea ochilor și stare generala de disconfort, simptome care apar înainte de apariția erupției. Conform studiilor, aproximativ 20-50% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome, însă există și complicații ale rubeolei care pot fi periculoase.
Care sunt complicațiile rubeolei?
Rubeola prezintă complicații serioase în special în cazul femeilor. Până la 70% dintre femeile care fac rubeola dezvoltă artrită, aceasta fiind rară la copii și la bărbați. De asemenea, cea mai gravă complicație a rubeolei este rubeola congenitală, care apare în cazul femeilor însărcinate, nevaccinate și neimunizate. Alte complicații ale rubeolei care pot apărea sunt:
- infecții cerebrale
- hemoragie spontană
- encefalită
- encefalomielită
- infecții ale urechii
Rubeola congenitală
Rubeola congenitală este cea mai gravă complicație a infecției cu virusul rubeolic și apare la femeile însărcinate. Cele mai mari riscuri apar dacă gravidă se infectează la debutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni. În acest caz poate suferi avort spontan sau fătul poate deceda imediat după naștere. Este important ca orice femeie, înainte de a rămâne însărcinată, să se asigure că este protejată împotriva virusului rubeolic și să-și facă vaccinul anti-rubeolic.
Virusul se transmite de la mamă la făt, caz în care nou-născutul poate suferi de sindrom rubeolic congenital (SRC), manifestat prin apariția unor defecte la naștere ca:
- surzenie
- cataractă sau glaucom
- malformații cardiace
- retard mintal
- greutate mică la naștere
- leziuni cerebrale
- probleme hepatice
- probleme tiroidiene sau alte probleme hormonale
- Inflamație pulmonară
Diagnosticarea rubeolei
Rubeola poate fi diagnosticată prin evaluarea medicală a simptomelor, în special a erupției cutanate și a adenopatiei. Însă, persoanele care vor să depisteze dacă au avut în trecut boala pot face teste de determinare a anticorpilor de tip IgG. Totodată, pentru depistarea virusului rubeolic se pot face teste de determinare a anticorpilor de tip IgM, iar momentul optim este la 5 zile după apariția erupției pe piele.
Cum se poate preveni rubeola?
Singura metodă de prevenție a rubeolei este vaccinarea. Vaccinul împotriva rubeolei, denumit vaccin anti-rubeolic, face parte din schema de vaccinare obligatorie propusă de Ministerul Sănătății și se regăsește în compoziția vaccinului ROR, care asigură protecție și contra rujeolei și oreionului. Acesta se administrează bebelușilor până la vârsta de 12 luni, cu rapel între 5 și 7 ani. Vaccinul ROR are o eficienta foarte mare, o singură doză de vaccin fiind eficientă în proporție de 97% în prevenția rubeolei. Conform CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenția Bolilor din SUA) se recomandă ca adolescenții și adulții să fie vaccinați cu ROR.