Ce este Fentanil, medicamentul mai puternic decât drogurile! Se găsește în spitale și farmacii

Publicat: 26 sept. 2023, 13:01 Autor: Camelia News

Pericolul Fentanil. Drogul mai puternic decât heroina a ajuns în România. Sursa principală: furturile din spitale și farmacii. 

Despre fentanil, un drog mult mai puternic decât heroina, s-a vorbit foarte puțin până în această toamnă. Procurorii avertizează: drogul se consumă în România de cel puțin trei ani, numărul de cazuri crește, iar principala sursă sunt spitalele și farmaciile, de unde drogul e furat.

În România, fentanilul se află pe lista narcoticelor de mare risc încă din 2003.

Ce este Fentanil, medicamentul mai puternic decât drogurile!

Substanța este folosită în spitale, în special în timpul anesteziilor generale – la operații sau în secțiile paliative – la pacienții cu dureri insuportabile. Acum trei ani ani au apărut primele cazuri investigate de procurori: persoane care folosesc fentanilul pentru a se droga.

Interesul pentru acest drog este demonstrat de o anchetă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT).

Un angajat al unuia dintre cele mai importante lanțuri farmaceutice din România a fost reținut după ce a fost prins în flagrant în timp ce vindea fentanil – dar și alte substanțe interzise, precum oxicodonă, morfină sau codeină.

C.Ș. este acuzat că ar fi colectat medicamentele expirate sau cutiile incomplete de la farmaciile din țară, cu misiunea de a le distruge.

Se găsește în spitale și farmacii

Din iulie 2022 până în septembrie anul acesta, C.Ș. ar fi vândut 13.000 de comprimate de fentanil, 868 de oxicodonă, 817 de plasturi cu fentanil, 3.243 fiole morfină, 3.250 comprimate morfină, dar și mii de pastile de codeină, alprazolam, diazepam, lorezepam, bromozepam.

Când a fost prins în flagrant, avea la el 790 comprimate de fentanil.

Fentanilul a fost menționat în premieră de DIICOT – structura care investighează cazurile de trafic de droguri – în cazul lui Vlad Pascu, tânărul care, sub influența drogurilor, a lovit mortal cu mașina doi tineri, la 2 Mai/jud. Constanța, în luna august.

Fentanilul a fost menționat în premieră de DIICOT în cazul lui Vlad Pascu

Atunci, anchetatorii au descoperit în locuința părinților lui Pascu, printre alte droguri, o fiolă de 10 mililitri de fentanil.

Însă procurori români care investighează astfel de cazuri spun că substanța a mai apărut și în alte anchete, în special în ultimii trei ani.

De cele mai multe ori, fentanilul a fost utilizat pentru a crește efectul unor droguri tari, cum ar fi cocaina sau heroina, chiar dacă acest amestec poate fi fatal.

Cât costă o pastilă de Fentanil

„O pastilă costă între 80 și 100 de lei. Din câte știu, au fost două cazuri de supradoză, dar consumatorii au fost salvați de medici”, spune un procuror DIICOT, care a insistat să îi protejăm identitatea, pentru romania.europalibera.org.

„Spre deosebire de americani, care au o problema cu fentanilul fabricat artizanal de carteluri, noi avem o problema cu fentanilul și oxicodona sustrase din circuitul legal.”

Adică furate din spitale sau farmacii – cum e și cazul farmacistului reținut joi.

Publicat: 26 sept. 2023, 13:01 Autor: Camelia News
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă