Ce este bine să faci cu apa în ziua de Izvorul Tămăduirii. Tradiție păstrată de zeci de secole, în România

Publicat: 24 apr. 2020, 12:20 Autor: Ionita Nicoleta General
Ce este bine să faci cu apa în ziua de Izvorul Tămăduirii. Tradiție păstrată de zeci de secole, în România

Astăzi, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii și își pot lua de la biserici Aghiasma Mică. Apa sfințită de preoți are puteri miraculoase și se poate consuma în fiecare zi, mai ales în caz de boală sau de suferință. Există tradiții păstrate cu sfințenie de români în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

Spre deosebire de Aghiasma Mare, care se face în ziua de Bobotează, Aghiasma Mică, pe care preoții o sfințesc de Izvorul Tămăduirii, se poate bea tot anul. În unele zone ale țării, oamenii încă mai păstrează anumite tradiții în vinerea din Săptămâna Luminată. Aceasta este ziua în care se sărbătorește în fiecare an Izvorul Tămăduirii.

Astfel, la sate, preoții stropesc cu aghiasmă și casele oamenilor, la finalul slujbei de sfințire a apei. Cu această aghiasmă, de la Izvorul Tămăduirii, se poate da prin toate camerele. Se crede că dacă cei care sunt bolnavi beau dimineața, pe stomacul gol, din această apă sfințită, se vor vindeca.

În această zi nu ai voie să speli rufe, să calci, să coși sau să faci curat. Tradiția mai spune că de Izvorul Tămăduirii, toate apele sunt agitate. Astfel, cei care caută un izvor, pentru a-și potoli setea, îl pot găsi cu ușurință. Acest lucru este legat de legenda lui Leon cel Mare, care a găsit izvorul făcător de minuni, după ce a auzit glasul Fecioarei Maria.

Tot la țară, oamenii stropesc cu aghiasmă și vitele, pentru a le feri de rele. De asemenea, apa sfințită este benefică și pentru grădini și livezi. Sătenii dau cu aghiasmă peste pomi și peste legume, ca acestea să producă roade multe.

Ce izvoare făcătoare de minuni sunt în România

De-a lungul timpului, oamenii au descoperit mai multe ape sau icoane care sunt făcătoare de minuni. Și în România există mai multe izvoare despre care se crede că vindecă orice boală. De exemplu, la Mănăstirea Ghighiu, de lângă Ploiești, există o astfel de apă. În plus, tot acolo este și o icoană a Maicii Domnului, veche de peste 400 de ani, considerată drept una care face minuni.

Acesta este izvorul făcător de minuni de la Mănăstirea Ghighiu

În 1958, icoana a fost dăruită patriarhului de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, Justinian, de către episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, din Siria. Un alt loc miraculos din România este și Mănăstirea Dervent, din satul Galița, Constanța. Aici există o cruce făcătoare de minuni. În plus, în apropiere se află și un izvor, despre care se spune că a fost adus de Sfântul Apostol Andrei, patronul spiritual al României. Acesta este cel care a adus creștinismul în țara noastră.

Se spune că în momentul în care Sfântul Andrei a ajuns în aceste locuri, nu exista apă deloc. Atunci, Apostolul a lovit cu toiagul într-o stâncă și astfel a izvorât apa. În acea zonă, există și acum Peștera Sfântului Andrei, un loc de pelerinaj pentru credincioși.

Așa arată Peștera Sfântului Apostol Andrei

Și Mănăstirea Prislop, din Hunedoara, unde se află și mormântul lui Arsenie Boca, are un astfel de izvor tămăduitor. De-a lungul timpului, oamenii au aruncat în această apă foarte multe monede, drept mulțumire pentru minunile pe care le-a făcut izvorul.

Publicat: 24 apr. 2020, 12:20 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×