Lucruri despre alimente pe care nu le stiai. Ce contin chipsurile si ketchup-ul in realitate

Publicat: 13 iul. 2017, 17:04 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Lucruri despre alimente pe care nu le stiai. Ce contin chipsurile si ketchup-ul in realitate

Ce contin chipsurile si ketchup-ul in realitate. Fapte socante despre alimente pe care nu le stiai. Crezi ca toate produsele pe care tu le cumperi sunt sanatoase? Crezi ca alimentele din comert contin ingrediente sanatoase si pure pe care le-ai folosi si tu, ca sa le obtii? Gresit!

Iti prezentam o serie de lucruri despre alimente pe care sigur nu le stiai. Cand le vei afla, vei dori sa ti le faci singura, in bucataria ta:

Lucruri despre alimente – ingrediente din produse

8. Ketchup-ul

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseEste produs din piure de rosii si amidon de porumb. Cantitatea de rosii folosita la acest sos variaza in functie de calitatea lui. Variaza intre 6% si 10%. In procesul de productie se adauga adesea sirop de porumb care il ajuta sa devina vascos si ajuta la conservarea lui. Sfatul nostru este ca, daca vrei sa dai banii pe un ketchup cu rosii in el, si nu apa, alege unul mai scump.

7. Degete de crab

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseCarnea folosita la ele (surimi) este produsa din feluri ieftine de peste. Carnea este curatata printr-un proces greu pentru ca mirosul de peste sa fie eliminat. Apoi este tocata fin, se adauga condimente ca sare, zahar, proteine de soia, ulei vegetal, colorant alimentar si aditivi. Totul se amesteca bine de tot pana la omogenizare. Si asa apar bastoanele sau degetele de crab.

Degetele de crab de calitate sunt cele care nu se rup atunci cand sunt indoite. Sunt ambalate corespunzator si intr-un mod mai bun. Daca se rup imediat ce sunt indoite, contin o cantitate prea mare de amidon de porumb.

6. Ce contin chipsurile

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseDe cele mai multe ori, chipsurile sunt facute din cartofi reconstituiti, nu proaspeti. Sunt facuti din pudra peste care se adauga faina de orez sau de porumb. In timpul procesului de productie se acumuleaza acrylamide, o substanta cancerigena. Unele marci de chipsuri contin o cantitate prea mare de acrylamida, care depaseste nivelul de siguranta: (0,2 μg / kg) cu 1,000%.

Chipsurile facute din cartofi intregi contin mai mult ulei deoarece sunt prajiti, fata de cei facuti din cartofi reconstituiti care sunt copti. Incearca sa ii consumi pe cei prajiti, sunt mai sanatosi.

5. Fulgii de porumb

Lucruri despre alimente - ingrediente din produsePe langa sare, zahar, aditivi si resturi de porumb, fulgii mai contin si ulei de palmier. Multi fulgi de porumb mai au in compozitie si sirop de porumb sau cantitati mari de fructoza. Aceasta informatie, din nefericire, nu apare pe cutia lor.

Din cauza cantitatii mari de zahar sau amidon de porumb, specialistii nu indica un consum regulat de cereale. Mai ales in cazul copiilor. Cerealele cu fructe din comert conti adesea cea mai mare cantitate de zahar dintre toate. Asa ca, mai bine le mananci rar.

4. Iaurt cu fructe

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseIn afara de piureul de fructe care variaza intre 1% si 5%, iaurtul mai contine si amidon de pobum, arome, zahar, colorant alimentar si diversi acizi. Adesea contin si gelatina, rasina de guma sau alginat de sodiu ca stabilizatori. Cel mai bun iaurt contine lapte integral si bacterii sanatoase. Smantana mai este un ingredient sanatos care se regaseste in cele cremoase.

3. Crema de ciocolata

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseUleiul de palmier si cel botanic sunt cele mai folosite pentru aceasta crema. Mai contine vanilie, emulsifianti, agenti de ingrosare si arome. Cel mai bine ar fi sa evitati ciocolata care are un strat alb. Cel mai probabil contine prea mult ulei de palmier si putina cacao. Din cauza cantitatii prea mari de zahar, producatorii sugereaza ca oamenii sa consume 2 linguri de crema de ciocolata pe zi.

2. Ciocolata alba

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseIn mod normal, ciocolata ar trebui sa contina doar unt de cacao. Dar vei afla ca acesta e diluat cu ulei de palmier, de cocos sau de shea. Mai contine emulgatori (lecitina), aditivi si arome. Ciocolata alba de calitate trebuie sa fie tare si sa se sparga cu zgomot. Aceasta face si multe firimituri cand se sparge.

1. Laptele condensat

Lucruri despre alimente - ingrediente din produseSe obtine prin evaporarea unui lichid derivat din lapte – pentru o conserva se folosesc 1,5 l lapte. Ar trebui sa contina doar grasime animala, din lactate. Producatorii reduc adesea cantitatea de lapte si folosesc grasimi vegetale si agenti de ingrosare. Daca laptele condensat pe care il iei contine pe eticheta textul ‘produs lactat care contine zahar’, poti fi sigur ca nu e produs corespunzator.

Lucruri despre alimente – sfaturi generale

Cele mai bune produse sunt cele care contin cat mai putine ingrediente. Incearca sa inveti lista de aditivi nesanatosi ca sa ii poti recunoaste pe eticheta.

Numele de alimente care sunt similare, dar nu identice cu marci celebre, le permit producatorilor sa evite respectarea anumitor standarde de calitate. Ai grija ce cumperi!

Verifica fiecare produs sa vezi daca are sau nu zahar in compositie. Acest aliment este numit pe eticheta ca ‘sirop’, ‘melasa’, ‘dextroza’, ‘sorbose’ sau alte denumiri care se termina in ‘-ose’.

De asemenea, zaharul se regaseste si in E967, E954 (zaharina) sau orice aditiv care incepe cu „E9”, informeaza brightside.me.

Citeste si: „Ce sa mancam pe canicula: alimente pe care nu trebuie se la consumam VARA! Afla la ce pericole te expui”

Publicat: 13 iul. 2017, 17:04 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă
×