Ce avea Elena Ceaușescu în geantă, în ziua execuției. Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa ceva
Ce avea Elena Ceaușescu în geantă, în ziua execuției. Elena Ceaușescu a fost executată în decembrie 1989, împreună cu soțul ei, Nicolae Ceaușescu. Chiar și după trei decenii, apar noi detalii legate de moartea celor doi. S-a aflat chiar și ce avea fosta Primă Doamnă în geantă în ziua executării.
Elena Ceaușescu avea o iconiță asupra ei
Elena Ceaușescu era recunoscută pentru faptul că nu avea credință în Dumnezeu. Mai mult decât atât, aceasta l-a pus pe Nicolae Ceaușescu chiar să dărâme mai multe biserici din țară. Astfel, sute de locașuri sfinte au fost distruse. Nu s-a ținut cont nici măcar de faptul că acestea fuseseră construite cu sute de ani în urmă și reprezentau pagini din istoria României. Cu atât mai mare le-a fost mirarea celor care au găsit asupra Elenei Ceaușescu o iconiță în ziua în care a fost executată.
Ce avea Elena Ceaușescu în geantă, în ziua execuției
Adrian Eugen Cristea, cel care a fost adjunctul Direcției de Securitate și Gardă a lui Nicolae Ceaușescu a făcut această dezvăluire. Colonelul în rezervă a încercat să explice motivul pentru care Elena Ceaușescu ar fi apelat la acest gest surprinzător.
”Angajându-se în desfășurarea unei politici atee și având o situație materială deosebită a preferat acceptarea unei duplicități. Se mai știe că orice om care ajunge în situații deosebit de grele lasă la o parte orice ideologie și face apel la credința în care s-a născut”, a declarat Adrian Eugen Cristea.
După ce Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați, cei prezenți au umblat în geanta fostei Prime Doamne, unde au găsit iconița.
Soții Ceaușescu, atei convinși
Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați la Târgoviște, pe 25 decembrie 1989. Ca o ironie a sorții, moartea lor a avut loc chiar în ziua de Crăciun, deși cei doi soți nu aveau credință în Dumnezeu. Regulile impuse de fostul lider comunist erau clare în ceea ce privea Biserica. Oamenii nu aveau voie nici măcar să se închine atunci când treceau pe lângă un locaș sfânt.
Deși soții Ceaușescu erau atei convinși, aceștia nu au putut niciodată să interzică oficial religia în țara noastră. Cu toate acestea, cetățenii erau sfătuiți să nu meargă la Biserică. În plus, nu aveau voie să țină cont de zilele de sărbătoare. Pentru a fi sigur că dorințele sale sunt ascultate de oameni, Ceaușescu îi punea pe elevi să meargă la școală în sâmbăta de dinaintea Paștelui. Mai mult, fostul lider comunist hotărâse ca fix în Noaptea de Înviere, toți cei tineri să meargă obligatoriu la diferite întâlniri pentru cei de vârsta lor.
Și interdicțiile legate de Biserică și de credință nu se opreau aici. Elevii care erau prinși că au trecut pragul vreunui locaș sfânt aveau nota scăzută la purtare. Nu doar copiii și tinerii erau împiedicați să creadă în Dumnezeu. Toți adulții erau puși să muncească în toate zilele de sărbătoare. Era vorba despre activități de ordin patriotic.