Cum te racoresti pe timpul verii in casa, daca nu ai aer conditionat! Scapa de caldura cu cele mai eficiente metode

Publicat: 08 aug. 2017, 12:13 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Cum te racoresti pe timpul verii in casa, daca nu ai aer conditionat! Scapa de caldura cu cele mai eficiente metode

Folosirea aerul conditionat pentru racorirea locuintei in timpul verii poate fi o solutie temporara de dobandire a confortului termic, insa presupune o serie de riscuri importante pentru sanatate.

Schimbarile de temperatura si nivel al umiditatii din aer, prin trecerea brusca de la mediul exterior incins la frigul din casa, afecteaza major functionalitatea sistemului respirator.

Aerul conditionat mai are si un efect de deshidratare asupra pielii si mucoaselor corpului, aerul emis poate sa transmita microorganisme care cauzeaza boli respiratorii infectioase, iar alergenii regasiti deseori in filtrele acestor aparate declanseaza simptomele alergice. Aerul conditionat mai este asociat si cu rinita cronica si faringita, precum si agravarea afectiunilor oftalmologice.

1. Izolarea locuintei in timpul zilei

O prima masura utila in mentinerea unui climat placut in casa este izolarea locuintei pe timpul zilei, astfel incat aerul cald de afara sa nu poata patrunda in interior. In acest sens, este necesara inchiderea ferestrelor si acoperirea lor cu draperii si jaluzele pentru blocarea razelor de soare, care creeaza un efect de sera atunci cand penetreaza geamul si reflecta lumina.

2. Asezarea ghivecelor de plante in dreptul ferestrelor

O alta cale excelenta de racorire a casei pe vreme caniculara este asezarea plantelor in dreptul ferestrelor insorite, in special arbusti de apartament inalti, care absorb o buna parte din energia solara. Plantele au si rolul de a purifica aerul din interior, oxigenandu-l si eliminand substantele chimice nocive din compozitia acestuia.

3. Reflectarea caldurii in exterior

O alta cale de a mentine o temperatura optima in locuinta este montarea de folii reflectorizante speciale, care impiedica razele de soare sa ajunga in interior, reflectandu-le in afara.

4. Oprirea surselor suplimentare de caldura

Becurile incandescente incalzesc aerul din incapere, motiv pentru care inlocuirea lor cu becuri fluorescente pe timp de vara poate contribui la reducerea temperaturii locuintei fara utilizarea aerului conditionat. Electrocasnicele si alte aparate electrice degaja si ele o cantitate importanta de caldura cand se afla in functiune, de aceea este importanta utilizarea lor cat mai redusa pe timp de canicula.

5. Evitarea gatitului la temperaturi foarte ridicate

Cuptorul poate sa contribuie masiv la supraincalzirea locuintei pe timp de canicula, prin urmare evitarea gatitului la cuptor este foarte importanta in procesul racoririi casei fara aer conditionat. Consumul de salate si de sandwich-uri, gatitul la gratar in exterior sau prepararea hranei la oala sub presiune sunt alternative excelente pentru zilele foarte calduroase de vara.

6. Pozitionarea unui cearsaf umed in dreptul ferestrelor

Aerul cald care patrunde de afara in locuinta poate fi filtrat printr-o metoda deloc costisitoare umezirea unui cearsaf cu apa foarte rece si pozitionarea lui in dreptul curentilor de aer. Temperatura interioara se va reduce sesizabil, iar aerul inspirat va fi mai bine gestionat de plamani.

7. Utilizarea corespunzatoare a ventilatorului de tavan

Ventilatorul de tavan este o solutie clasica de reducere a temperaturii interioare pe timp de vara, insa doar daca este folosit corespunzator. Variantele moderne permit reglarea directiei de ventilare, in functie de sezon rotirea in sensul acelor de ceasornic este recomandata iarna, pentru propulsarea aerului cald in jos, iar invartirea in sensul invers al acelor de ceasornic este utila pentru o mai buna circulatie a aerului rece in timpul verii.

Sursa: sfatulmedicului.ro.

Publicat: 08 aug. 2017, 12:13 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă