Care este, de fapt, originea coronavirusului. Ce au descoperit cercetătorii în studiul comun OMS – China

Publicat: 30 mart. 2021, 08:42 Autor: Andreea Voicu Arhiva

S-au aflat mai multe detalii despre originea virusului care a dat peste cap întreaga planetă. Ce arată studiul comun efectuat de OMS și China despre originile virusului și care ar fi, de fapt, adevărul din spatele îmbolnăvirilor.

Există mai multe scenarii în jurul cărora se învârte originea virusului. Nici până în ziua de azi nu se știe exact de un provine, de fapt, virusul care a reușit să dea peste cap o întreagă planetă, să producă atâtea victime și să îmbolnăvească atâția oameni. Potrivit unui studiu, transmiterea virusului de la lilieci la oameni printr-o altă ființă poate fi un răspuns, pe când scăparea dintr-un laborator se înclină spre a fi „extrem de puțin probabilă”. Totuși, aceste lucruri arată un studiu comun efectuat de OMS și China.

Oamenii de știință ajung, cumva, la concluzia că transmiterea virusului de la un animal la om ar fi o ipoteză ”de la probabilă la foarte probabilă”. Cât despre faptul că s-a zis în trecut că originea ar fi în laborator, cercetătorii ne spun că ar fi ”extrem de improbabil”, arată stirileprotv.ro.

Virusul ar fi „umblat” deja din anul 2019 printre oameni. În urma raportului, totuși, există patru surse posibile ale apariției virusului.

Pe lista acestora se face legătura și cu alimentele congelate. Cercetătorii spun că nu sunt o sursă probabilă: „Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanţul de frig cu virusul este foarte scăzută”. De asemenea, virusul exista pe suprafețe, dar nu în probele luate de la animale sau alimente vândute în piața Huanan din Wuhan. Virusul ar fi fost prezent și în alte piețe, arată Mediafax.

A apărut o nouă tulpină a coronavirusului, cu două mutații

Noua variantă a coronavirusului cu o dublă mutație a apărut în India, iar anunțul a fost făcut de Ministerul Educației. În ultima perioadă, India a înregistrat cele mai mari valori zilnice la bilanț în cazuri numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și decese, arată Adevărul.ro.

Mutațiile s-au evidențiat mai ales în statul indian Maharashtra, unde au fost făcute analize ale genomului de la mai multe probe. Oficialul a spus că există ”variants of concern” (VOC). Tulpinile „nu au fost detectate într-un număr suficient de mare pentru a stabili o relaţie directă sau pentru a explica creşterea rapidă a numărului de cazuri în unele state”.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 30 mart. 2021, 08:42 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă