Când vor avea românii din nou zile libere legale

Publicat: 06 May. 2021, 15:21 General
Când vor avea românii din nou zile libere legale

Ziua Copilului și cele două zile de Rusalii sunt următoarele libere legale care vor trebui acordate salariaților în 2021, conform Codului muncii. Cei care trebuie să lucreze în acele zile vor primi, în schimb, compensații legale.

Așa cum prevede Codul muncii, Ziua Copilului și Rusaliile sunt zile în care salariații trebuie să primească liber de la muncă. Anul acesta, Ziua Copilului, care se sărbătorește în data de 1 iunie, pică într-o zi de marți. Ulterior, cele două zile de Rusalii pică duminică și luni, în zilele de 20 și 21 iunie.

Începând de anul trecut, salariații care primesc două rânduri de libere legale cu ocazia Rusaliilor.  (Adică primesc câte două libere pentru două culte creștine – pentru ortodocși și pentru catolici, de exemplu). Trebuie să recupereze „dublurile” în baza unui program stabilit de angajator.

Zilele libere rămase în anul 2021

* 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;

* 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;

* 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;

* 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;

* 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;

* 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede Codul Muncii.

Sursa foto: Arhiva Ciao

 

Publicat: 06 May. 2021, 15:21 General
Pe aceeași temă