Sărbătoare mare astăzi: moșii de vară. Ce trebuie să dai de pomană în această zi. Tradiții și obiceiuri

Publicat: 19 iun. 2021, 09:35 Autor: Elena Life
Sărbătoare mare astăzi: moșii de vară. Ce trebuie să dai de pomană în această zi. Tradiții și obiceiuri

Moşii de Vară preced sărbătoarea populară a Rusaliilor, care are loc la cincizeci de zile de la Paşti, atunci când Biserica ortodoxă sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. În 2021 Moșii de Vară  pică pe 19 iunie.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, la praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică.

Tradiţia spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă. Deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel” sau „aburi”. În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.

De obicei, gospodinele pregătesc pentru această sărbătoare bucatele preferate de ruda pe care o comemorează. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură.

Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

La sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale. Acesrea încep chiar în dimineaţa Sâmbetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe.

Tradiții, obiceiuri, superstiții de Moșii de vară 2021

  • Femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine nu îmbătrânesc repede. Și își păstrează sufletul mereu tânăr. De aceea, pregătesc vase cu bucate alese și, mai ales, căni cu apă, vin sau lapte, împodobite cu cireșe, de unde și denumirea de Moșii cireșelor.
  • Se curăță și se împodobesc mormintele cu flori.
  • Nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală, căci toată mizeria aruncată ar putea mânia spiritele care așteaptă doar la bunătăți.
  • Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșteaptă și duc spre Valea cu Dor, unde găsesc tot ce li s-a dat de pomană peste an. Cine nu găsește nimic ia țărână și revine dezamăgit de unde a plecat sau se răzbună.
  • De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.
  • În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.
  • În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.
  • Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Rusalii. Aduce mare ghinion. Tradiția respectată din moși strămoși

Sursa foto: Pinterest

Publicat: 19 iun. 2021, 09:35 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×