Când ar putea România să scape de noul coronavirus. Adrian Streinu-Cercel explică situația în care se află țara noastră: ”În 2023 s-ar putea să respirăm ușurat”
Tot mai mulți români se întreabă în ultima vreme când viața noastră ar putea reveni la normal, deși în România cazurile de infectare sunt din ce în ce mai multe. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a estimat în cadrul unei conferințe de presă perioada în care țara noastră ar putea scăpa de noul coronavirus.
Managerului Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București a răspuns recent la cea mai importantă întrebare pe care românii și-o pun de o perioadă bună de timp: când v-om scăpa de pandemia provocată de noul coronavirus…
„De la o persoana infectata in decurs de 4 zile, alte 4 persoane vor fi infectate. Dupa inca 4 zile, alte 9 persoane vor fi infectate. Dupa inca 4 zile, alte 27 de persoane. Asa se face ca de la o persoana infectata in decurs de 12 zile vom avea 40 de persoane infectate. Puteti sa faceti un calcul simplu sa vedeti cam in cat timp populatia Romaniei va ajunge sa treaca toata prin infectie. Ca atare, fiind un virus cu raspandire relativ lenta, nu cu transmitere rapida de 95% ca virusul rujeolos. Pentru coronavirus nu functioneaza sistemul de protectie la nivel de turma. Ca atare, se va intinde pe circa doi ani de zile. In 2023 s-ar putea sa respiram usurat”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
Câte cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore
În intervalul 17.10.2020 (10:00) – 18.10.2020 (10:00) au fost depistate 3.920 cazuri noi de COVID-19, din 19.507 teste. Totodată au fost raportate 60 de decese (41 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Timiș, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 decese la categoria de peste 80 de ani. 58 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități până în prezent.