Cu cateva luni inainte de moartea sa (2011), Steve Jobs a conceput planul pentru cladirea ce vrea sa fie un campus Apple, informeaza Dailymail.co.uk. Constructia se anunta a fi printre cele mai futuriste si este amplasata in Cupertino, California. In clipa de fata, o armata de oameni lucreaza la ea, dar imaginile prezentate in mediul online arata ca mai e mult de munca.
Costul la care se ridica intreaga constructie nefinalizata este de 5 miliarde de dolari. Imaginile au fost realizata cu o drona care a survolat zona si a surprins cladirea propriu zisa, precum si spatiul de langa ea. Forma este de ‘gogoasa americana’, cu mult spatiu liber in mijloc unde, cel mai probabil, vor fi spatii de recreere.
Campusul Apple se intinde pe o suprafata de 260.000 mp si conducerea firmei spera ca pana la primavara lui 2017 sa fie gata. Planul initial al lui Steve Jobs viza data de finalizare pentru 2015, dar, datorita faptului ca se cere perfectiune, lucrarile au durat mai mult timp. Pentru lucrarile de interior ale campusului a fost acordata suma de 1 miliard de dolari.
Campusul din Silicon Valley va gazdui 14.200 de angajati Apple. Acestia vor avea la dispozitie in permanenta biciclete cu care sa se deplaseze in tot perimetrul. Vor avea si piste de alergat sau pentru ciclism. Cladirea are pereti din geam curbat la 60 de grade, o curte centrala, un auditoriu de 1.000 de locuri, o sala de fitness si un spatiu de cercetare de 28,000 mp.
Parcarea este ascunsa pentru ca 80% din spatiu sa fie acoperit cu vegetatie. In auditoriu, CEO Apple Tim Cook va prezenta diverse evenimente sau va tine sedinte. Cladirea va fi alimentata, in principiu, de gaz natural, dar in caz de urgenta se va conecta la sursa locala de energie electrica. ‘Gogoasa masiva din sticla’, cum a fost numita de presa internationala, va fi dotata si cu panouri solare pentru a capta energia razelor. Constructorii incearca sa o faca ‘eco-friendly’ cu ventilatie naturala in loc de aer conditionat, lumina LED care consuma putina energie doar in zonele in care soarele nu ajunge si reciclarea oricariu lucru, arata Dailymail.co.uk.
Firma Apple nu a emis niciun comunicat de presa referitor la stadiul in care se afla acum lucrarea sau alte detalii. Una dintre regulile principale ale acestei constructii este ciudata. Nici macar o teava sau o gura de ventilatie nu trebuie sa se reflecte in geamurile cladirii. Preferintele in materie de lemn pe care sa il foloseasca muncitorii au fost notate pe 30 de pagini. Acesta este unul din motivele pentru care data de finalizare a intarziat. Multe din elementele constructiei, de la butoanele de la lift, la toaleta sau colturi sunt inspirate din produse Apple, in special de la iPhone.
Un fost constructor care a participat la lucrari sustine ca reprezentantii Apple insarcinati cu aceasta constructie au cerinte fixe, cum ar fi ca tavanul sau podeaua sa fie la fel de fine si imaculate. Fiecare bucata construita a fost aprobata de o echipa de la Apple alaturi de contractorul general atat in magazin, in momentul cumpararii produselor, cat si dupa ce au fost amplasate in campus. „Lucrurile pe care nu le vezi au contat pentru Apple”, a spus acesta, citat de Dailymail.co.uk. Vezi aici mai multe poze!