Calendar creștin ortodox: ce sfânt este sărbătorit astăzi. Mulți români îi poartă numele

Publicat: 18 Jul. 2020, 09:00 General
Calendar creștin ortodox: ce sfânt este sărbătorit astăzi. Mulți români îi poartă numele

În fiecare an, pe data de 18 iulie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorit un sfânt al cărui nume îl poartă foarte mulți români. Puțină lume știe însă că această dată reprezintă, de fapt, ziua în care a fost ucis sfântul și nu ziua în care s-a născut.

Ce sfânt este sărbătorit pe 18 iulie

Astăzi este zi de sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Pe 18 iulie este sărbătorit Sfântul Emilian de la Durostor. Acesta a fost unul dintre soldații din armata romană, în vremea împăratului Flaviu Claudiu Iulian. Iulian era cunoscut ca fiind unul dintre cei porniți împotriva creștinismului și din ordinele sale, toți cei care credeau în Dumnezeu erau uciși în chinuri groaznice.

În cetatea Durostor a fost trimis Capitolin, un om care, de asemenea, îi ura pe credincioși și tot ce ținea de Iisus Hristos și Biserică. Acesta trebuia să afle cine era credincios și cine era dispus să se închine zeilor. Emilian a fost singurul care a avut curajul de a distruge toate altarele închinate zeilor de către Capitolin. La aflarea acestei vești, Capitolin și-a trimis oamenii să-l caute pe cel care era responsabil de acest lucru.

În mâinile acestora a căzut însă un biet țăran, care nu era vinovat. Aflând acest lucru, Emilian s-a dus să-l scape și le-a spus ostașilor: ”Lăsaţi pe acest nevinovat şi luaţi-mă pe mine, pentru că eu am sfărâmat şi am călcat pe zeii voştri cei fără de suflet”. Astfel, Sfântul Emilian a ajuns la judecată în fața lui Capitolin și și-a mărturisit negreșit credința în Dumnezeu.

Sfântul Emilian a fost aruncat în foc

”Sunt Emilian, viteazul ostaş al lui Hristos. Adevăratul Dumnezeu m-a învrednicit a fi şi a mă numi creştin. Dumnezeu şi sufletul meu mi-au poruncit să sfărâm idolii cei fără de suflet, care se numesc de voi zei. Aceasta am făcut ca să se arate tuturor că sunt fără suflet, muţi şi surzi, în care nu se află niciun fel de grăire, căci sunt pietre şi lemne nesimţitoare. Deci să ştii că nu am adus ocară adevăratului Dumnezeu, Care a făcut toate, ci pe zeii voştri cei mincinoşi, care n-au făcut nimic, ci au fost făcuţi de voi, i-am ocărât şi i-am surpat, ca să piară în veci”, a fost răspunsul Sfântului în fața lui Capitolin.

Din cauza faptului că a recunoscut că este creștin, Sfântul Emilian a fost bătut crunt de către oamenii lui Capitolin. Pentru că nici în urma loviturilor nu s-a lepădat de Iisus Hristos, Sfântul a fost aruncat în foc. Pe malul Dunării, păgânii au făcut un foc uriaș, în care l-au pus pe Emilian. Mare le-a fost mirarea când au observat că flăcările nu l-au atins pe acesta.

Focul i-a ars însă pe toți necredincioșii care se aflau în apropiere. Cei care aveau credință în Dumnezeu au fost ocoliți de flăcări. În timp ce se afla în mijlocul focului, Sfântul Emilian s-a îndreptat cu fața către răsărit, și-a făcut cruce și a început să se roage. Așa a trecut la cele veșnice, fără să aibă nicio urmă de arsură pe corp. După ce focul s-a stins, credincioșii, împreună cu soția lui Capitolin, care de asemenea credea în Iisus Hristos, au luat trupul Sfântului Emilian, l-au îmbrăcat în pânze curate și l-au îngropat.

Publicat: 18 Jul. 2020, 09:00 General
Pe aceeași temă