Bulimia este o tulburare de alimentatie caracterizata prin reprimarea aportului de hrana pentru o anumita perioada de timp, urmata de o alimentatie excesiva si sentimente de vina si decadere personala. Cea mai frecventa forma comuna este varsatura indusa, infometarea, folosirea laxativelor, precum si depunerea de efort fizic excesiv.
Bulimia se manifesta mai des in cazul femeilor decat cel al barbatilor. Debutul bulimiei are loc inca din adolescenta. Persoanele cu bulimie sunt capabile sa interactioneze si sa traiasca in mediul de zi cu zi. Bulimicii experimenteza fluctuatii semnificative ale greutatii corporale si se recupereaza mai repede decat anorexicii.
Care sunt simptomele bulimiei:
-are o preocupare constanta pentru ceea ce mananca si o pofta irezistibila fata de orice aliment.
-la masuri extreme pentru a compensa mancatul in exces, cum ar fi provocarea senzatiei de voma.
-este obsedata de frica de obezitate, simptom care apare si la persoanele cu anorexie nervoasa.
-are dereglari menstruale frecvente sau lipsa menstruatiei.
-este preocupata in mod excesiv de felul in care arata.
Tratamentul bulimiei se realizeaza pe doua planuri: psihologic si medical. Principala interventie este psihoterapia, sub forma terapiei cognitiv-comportamentale sau a altor interventii dirijate de psihologi si psihiatri specializati.
Tratamentul medical vizeaza numeroasele implicatii al bulimiei. Se indica intotdeauna interventii nutritionale, la care se pot adauga, in functie de situatie si cu precautii speciale, medicamente adresate complicatiilor.
Terapia nutritionala. Interventiile nutritionale au ca scop restabilirea unui comportament alimentar normal, mai exact a unuia determinat de semnale fiziologice (foame, apeti, satietate), si nu de sentimente (teama, lipsa de control, vina).