Biserica Catolică a modificat rugăciunea ”Tatăl Nostru”. Cum sună noua versiune

Publicat: 29 Jan. 2020, 14:37 Life

Vă vine să credeți sau nu, dar Biserica Catolică a luat decizia de a schimba rugăciunea ”Tatăl Nostru”, cea pe care o învățăm încă de mici în familie și la școală.

Se face referire la invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită”. Aceasta va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”.

Astfel că, aceste cuvinte vor fi auzite în biserici din data de 29 noiembrie 2020, fiind chiar prima duminică a noului an liturgic, după ritul roman sau latin, conform vaticannews.va.

Teologul Bruno Forte subliniază că noua formulare este mai aproape de intențiile lui Isus.

”Din fidelitate față de intențiile exprimate de rugăciunea lui Isus și față de originalul grec. În realitate, textul grecesc folosește un verb care înseamnă literalmente ”a ne duce, a ne conduce”. Traducerea latină ”inducere” putea să facă referință la omologul grecesc. Dar, în italiană ”indurre” înseamnă ”a împinge la…”, la urma urmei, a face în așa fel încât aceasta să se întâmple. Rezultă ciudat, de aceea, faptul că-i putem spune lui Dumnezeu ”nu ne împinge să cădem în ispită”. Pe scurt, traducerea cu ”nu ne împinge la…” nu rezultă a fi una fidelă”, a spus acesta.

”Substanțial, modificarea este foarte limitată. Nu cred că ar trebui să existe probleme deosebite. Trebuie să ajutăm persoanele să înțeleagă că nu se vrea o schimbare cu orice preț, ci de a schimba ceva ca să ne rugăm într-un fel mai conștient și mai apropiat de intențiile lui Isus”, a conchis teologul.

Publicat: 29 Jan. 2020, 14:37 Life
Pe aceeași temă