Macrisul este o planta ale carei frunze se consuma crude sau gatite. Acestea au un gust usor acrisor si pot fi folosite si la diverse smoothie-uri, la acrirea ciorbelor sau in salate. Din nefericire, multe persoane ignora aceasta planta in ciuda beneficiilor pe care le are.
Macrisul are o valoare nutritionala mare si are calorii negative. Contine multe fibre, fier, vitamina C, acid folic, ion, sulf, zinc, potasiu, fosfor, vitamina A si multi fitonitrienti.
Beneficii pentru sanatate
Macrisul este indicat in dieta persoanelor care au probleme cu glanda tirodida si accelereaza metabolismul, un lucru care ajuta persoanele bolnave de hipotiroidie.
Aceasta planta mai are si rol antibiotic, luptand impotriva infectiilor si intarind imunitatea. Pentru asta, trebuie sa il consumi in forma cruda. Este o planta pe care cei mici o vor indragi.
Decoctul din aceasta planta e bun pentru afectiuni ale pielii, de la alergii, eczeme la psoriazis. Este un aliat bun in preventia bolilor cardiovasculare datorita continutului de luteina, zeaxantina si carotidieni naturali.
Ajuta persoanele cu colesterol ridicat, reduce grasimile din sange si previne ateroscreloza. Este un bun antialergenic datorita nivelului ridicat de vitamina C.
Macrisul poate fi folosit si ca ceai infuzie, nu fierte in apa sau oparite cu apa clocotita. Este un remediu bun pentru cei anemici si poate fi consumat primavara si vara. Ajuta si la regenerarea ficatului, fie ca e vorba de steatoza hepatica (ficat gras).
Macrisul regleaza diureza, previne formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi. Trateaza edemele si mentine sanatatea ochilor datorita aportului ridicat de vitamina A. Previne cataracta si imbunatateste vederea.
Sursa: healthy.kudika.ro