Secretarul de stat Raed Arafat a fost invitatul special la Marius Tucă Show, miercuri, unde a discutat despre restricțiile din România referitoare la teatre, cinematografe, restaurante.
Șeful DSU a explicat faptul că o persoană care suferă de o boală infecțioasă nu poate fi lăsată să meargă pe stradă liberă, căci aceasta va infecta la rândul ei pe altcineva. Un exemplu dat de Raed Arafat a fost o persoană care este bolnavă de Ebola sau tuberculoză și care trebuie izolată de restul oamenilor, pentru a fi vindecată și a nu răspândi boala. Acest lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care sunt infectate cu noul coronavirus. De asemenea, asimptomaticii trebuie și ei să fie izolați la domiciliu, mai ales că studiile arată că aceștia transmit boala mai mult, uneori, decât simptomaticii.
”În momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare. Creşterea este evidentă. Avem o creştere semnificativă. O creştere care se vede şi în secţiile de terapie intensivă. Exact asta este vorba despre sistemul sanitar când începe să intre sub un stres suplimentar care trebuie evitat să fie unul pentru el foarte mare. Trebuie să menajezi acest lucru şi asta am încercat să facem.
Acum scot graficul OMS-ului cu zonele care sunt clasificate. Am vorbit de teatre, cinematografe şi interiorul restaurantelor. (…) În schema pe care am mai arătat-o o dată de la OMS şi care arată în cinci niveluri riscurile şi unde sunt riscurile. Teatrele şi cinematografele sunt la roşu, la cel mai mare risc de transmitere, restaurantele sunt la portocaliu, la al patrulea nivel de risc. Nu o spun eu, nu o spune cineva din România, ci o spun mai mulţi. Aduceţi-vă aminte bine că trebuia să se deschidă restaurantele la un anumit moment şi s-a anulat această intenţie când au început cazurile să o ia în sus. Şi este normal! Nimeni nu ştia unde mergem, care va fi creşeterea. Acum pare să fim undeva la o cifră care se situează la 1300, 1300 şi ceva pe zi”, spune Raed Arafat.
”Nu este normal din momentul în care este însoţită de o creştere semnificativă la secţiile de terapie intensivă! (…) Au fost o serie de argumente lansate că, da, pentru ca se testează mai mult, acum depistăm mai mult. Dacă era doar o depistare a mai mulţi, dar fără o schimbare, noi nu vedeam o creştere la terapie intensivă. Deci, noi am pornit acum aproximativ patru saptămâni am pornit cu 100-120 de pacienţi la terapie intensivă, chiar am coborât sub 100 vreo câteva zile şi acum deja depăşim 500. Acum transferăm un pacient din sudul țării în nordul țării. (…) Cu cât stăm izolati, limităm răspândirea. Toată lumea este în libertate. Încă avem o mare populație care respectă regulile. Am avut o perioadă de 2 săptămâni în care nu se lua nicio masură. Și cei are erau pozitivi în spital nu le puteam spune să stea în casă”, mai spune oficialul.
”Când duci asimptomaticul acasă, familia trebuie să stea cu el. Își asumă responsabilitatea. Trebuie să luăm măsuri preventive. Eu dacă iau o deczie și spun că nu vom ajunge atunci am o responsabilitate. Dacă se întâmplă inversul, eu sunt responsabil. Atunci când ai responsabilitate trebuie să te gândești mai întâi la scenariile cele mai proaste”, mai spune șeful DSU, potrivit Mediafax.