Anul acesta, Turcia ocupă locul întâi la fructe și legume, pline de pesticide aduse în țara noastră. Mesele românilor sunt pline de chimicale periculoase care pot produce extrem de multe boli.
În această perioadă a anului piețele, micile magazine și hipermarketurile sunt pline de astfel de produse care nu respectă normele europene. Producătorul român ajunge greu să vândă marfa în lanțurile de supermarket. Aici locul este ocupat de fructele și legumele importate din alte țări.
În România, verificarea și controlul acestor produse se ocupă Agenția Națională Sanitar-Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Inspectorii controlază rezidurile de pesticide, acea otravă periculoasă pentru sănătatea oamenilor care poate duce la boli grave. Aceste reziduri pot dezvolta în timp și anumite tipuri de cancer.
Pentru descoperirea acestor reziduri periculoase, ANSVSA prelevează probele și elimină din circuit produsele cu risc major. În ultimii trei ani, legumele și fructele identificate ca neconforme au provenit din țări precum Turcia, China, Macedonia, Polonia.
Iată câteva dintre produsele neconforme găsite pe rafturile magazinelor: ardei gras cu buprofezin (substanță activă peste nivelul maxim admis), banane cu imazalil din Ecuador, struguri din Republica Moldova cu procimidon, ardei iute din Uganda cu lambda-cihalotrin.
Specialiştii trag un semnal de alarmă şi explică faptul că ambalajele pot contamina produsele și favoriza apariția unor boli. Mai exact aceştia vorbesc de contaminarea chimică a produselor, cum ar fi pastele făinoase sau orezul, de la ambalajele cartonate și cer autorităților competente să impună noi reguli, scrie 7sur7.be.
„Uleiuri derivate din hidrocarburi se regăsesc în alimente consumate pe scară largă, ca pastele făinoase, lintea, cerealele, biscuiții sau orezul”, a afirmat la o conferință de presă Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franța.
Într-o conferinţă în care a prezentat anchetă asupra unui număr de 42 de produse comune în Franța, cumpărate din diferite supermarketuri, Kragl a mai afirmat şi faptul că: „Aceste uleiuri conțin substanțe toxice, iar industria alimentară trebuie să reacționeze punând bariere între ambalajele cartonate și conținuturile alimentare”.
Potrivit Foodwatch, contaminarea cu aceste „uleiuri minerale” a alimentelor ambalate se datorează mai multor factori: cartonul reciclat, cartonul nereciclat, dar contaminat de mediul exterior și de reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe mașini în timpul procesului de fabricare.
„Ambalajele reciclate rămân totuși una din principalele surse de contaminare”, afirmă ONG-ul.