Astazi are loc echinoctiul de primavara! Ce trebuie sa stii despre fenomenul astronomic
Astazi are loc echinoctiul de primavara. Ziua si noaptea vor fi egale, in noaptea care urmeaza, spre 21 martie. Dupa aceasta data, ziua se va mari, iar natura se va trezi la viata. Acest fenomen mai simbolizeaza si sosirea primaverii, din punct de vedere astronomic.
Perioada va dura aproximativ 92 de zile. Totodata, marcheaza si momentul in care Soarele trece prin punctul de intersectie al eclipticii cu ecuatorul ceresc. Astfel ca, ziua este egala cu noaptea, in orice loc de pe Terra.
Astazi are loc echinoctiul de primavara
De la un an la altul, echinoctiul de primavara nu pica pe aceeasi data, pentru ca anul calendaristic nu este egal cu anul tropic. Cat va dura echinoctiul de primavara, totul se va trezi la viata, si va tinde sa iasa la suprafata, cat sa se bucure de energia primaverii.
Astrologii sustin ca in aceasta perioada, cand ziua devine egala cu noaptea, simbolizeaza o stare de armonie, dar si de transformare profunda. Este valabil atat pentru natura cat si pentru natura umana.
Echinoctiul de primavara – sfarsitul iernii astronomice
Echinoctiul de primavara marcheaza momentul in care Pamantul este cel mai aproape de Soare si incepandc cu aceasta data, durata fiecarei zile va fi intr-o continua crestere. Mai mult, noaptea va fi in continua scadere, pana la data de 21 iunie. Atunci va avea loc solstitiul de vara. A inceput primavara astronomica. Ce se intampla cu zilele de acum inainte!
Cel de al doilea echinoctiu al anului este in momentul in care soarele traverseaza ecuatorul ceresc si trece in emisfera cereasca nordica, in cea sudica, in jurul datei de 23 septembrie. Acest moment este reprezentat de echinoctiul de primavara in emisfera sudica si cel de toamna, in cea nordica. Punctul de intersectie din acel moment al eclipticii cu ecuatoru ceresc poarta denumirea de punctul autumnal, potrivit digi24.ro.
Echinoctiul de primavara – obiceiuri si traditii
Traditiile de ordin spiritual legate de echinoctiul de primavara spun ca orice evolutie este reprezentata de trei etape distincte – creatia, mentinerea si reabsorbtia sau distrugerea. La acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce a fost creat. Totodata, in cultul Soarelui, care este specific multor societati arhaice, oamenii stateau si priveau catre soare.
Astfel, inregistrau ciclurile naturii, in functie de schimbarile care aveau loc, impuse de astru in acea zi. Cu prilejul echinoctiului de primavara se mai sarbatoreste si pornirea plugului. Acest moment este consacrat in majoritatea culturilor din intreaga lume.