Ardeii grasi reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume. Ardeiul contine vitaminele C, A, B6, B1, E, K si fibre.
Ardeiul de culoare verde este o bună sursă de fibre, folați și vitamina K, precum și molibden sau mangan.
Ardeii sunt o alegere perfectă pentru cei care au nevoie de mai multă vitamina C. Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantități uriașe, însă ardeiul gras roșu are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu iute conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală.
Prin conținutul acestei vitamine, consumul de ardei crește imunitatea organismului și menține aspectul tânăr al pielii mai multă vreme.
Ardeiul este o sursă consistentă de vitamina E, care joacă un rol important pentru sănătatea părului și a pielii.
Vitamina A din ardei protejează împotriva degenerării maculare corelată cu înaintarea în vârstă. Efectul este întărit de celelalte componente întâlnite în ardei: antioxidanți — vitamina C, E și betacarotenul, minerale — seleniu, cupru și zinc. Mai mult chiar, unii oameni de știință sunt de părere că ardeiul poate preveni cataracta.
Ardeiul de culoare verde este o bună sursă de fibre, folați și vitamina K, precum și molibden sau mangan.
Comparativ cu ardeii verzi, ardeii roșii au mai multe vitamine și nutrienți și conțin de nouă ori mai mult licopen (antioxidant). Pe lângă beta-caroten, ardeiul roșu conține și fitonutrienți, precum licopen, luteină și zeaxantina, potasiu, triptofan, cupru. Ardeii dulci conțin cantități mici de capsaicina, un compus alcaloid.
Cea mai bună formă sub care putem consuma ardei este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt.