Romanca de etnie roma, Anina Ciuciu, candideaza pentru un loc in Senatul francez si declara ca vrea sa isi foloseasca experienta in avantajul votantilot marginalizati din departamentul Seine-Saint-Denis, care cuprinde una dintre cele mai precare suburbii ale Parisului. Alegerile au loc pe 24 septembrie.
Anina Ciuciu, în vârstă de 27 de ani, este absolventă a Universităţii Sorbona şi poate profesa dreptul. În prezent, românca se află într-un internship la organizaţia neguvernamentală Amnesty International din Londra.
Românca s-a născut pe străzile din Craiova, într-o familie de romi care, confruntându-se cu discriminarea şi cu şomajul, a decis să părăsească ţara când Anina avea şapte ani. A ajuns mai întâi într-o tabără de refugiaţi din Italia, apoi în Franţa. O profesoară din Paris a împiedicat evacuarea familiei Ciuciu şi a contribuit la educarea copiilor.
Anina locuieşte în Arondismentul 20 din Paris, dar îşi petrece foarte mult timp în departamentul Seine-Saint-Denis, aflat la nord de capitală. Acolo se află două organizaţii pentru ajutorarea persoanelor de etnie romă, „La Voix des Roms” (Vocea romilor) şi „Le Mouvement du 16 mai” (Mişcarea 16 mai).
„Genocidul asupra romilor a fost punctul de maximum al rasismului, care sper că nu se va repeta. Dar este important să vorbim despre trecut şi să fim vigilenţi pentru că, aproape în toată Europa, vedem instrumente de discriminare şi excludere asemănătoare cu cele din acea epocă”, a declarat Anina Ciuciu, potrivit Mediafax.
În 2014, Anina Ciuciu a fost numită consilier onorific pentru problemele romilor în guvernul Victor Ponta, dar „am renunţat de îndată ce am înţeles că nu voi putea schimba nimic pentru oamenii care suferă”.
Dacă va fi aleasă în Senatul francez, Anina Ciuciu va fi prima femeie de etnie romă care va ocupa o astfel de funcţie. Românca militează pentru accesul neîngrădit al tuturor copiilor la educaţie în Franţa, pentru combaterea discriminării şi a brutalităţii poliţiei, precum şi pentru încheierea stării de urgenţă instaurată în Franţa începând cu anul 2015 după atacurile teroriste.
Senatul francez, găzduit în Palace de Luxembourg, o clădire opulentă din centrul Parisului, este considerat, în general, domeniul politicienilor bărbaţi, în vârstă. Trei sferturi dintre senatorii francezi sunt bărbaţi, iar media de vârstă este 64 de ani.