Ambalajele de carton, pericol pentru sănătate. Cum pot să contamineze alimentele

Publicat: 18 mai 2020, 16:12 Autor: Hermina Hagianu News
Ambalajele de carton, pericol pentru sănătate. Cum pot să contamineze alimentele

Specialiştii trag un nou semnal de alarmă legat de alimentele pe care le cumpărăm din magazine. Potrivit ultimelor cercetări, ambalajele de carton pot fi periculoase pentru sănătate.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi explică faptul că ambalajele pot contamina produsele și favoriza apariția unor boli. Mai exact aceştia vorbesc de contaminarea chimică a produselor, cum ar fi pastele făinoase sau orezul, de la ambalajele cartonate și cer autorităților competente să impună noi reguli, scrie 7sur7.be.

„Uleiuri derivate din hidrocarburi se regăsesc în alimente consumate pe scară largă, ca pastele făinoase, lintea, cerealele, biscuiții sau orezul”, a afirmat la o conferință de presă Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franța.

Într-o conferinţă în care a prezentat anchetă asupra unui număr de 42 de produse comune în Franța, cumpărate din diferite supermarketuri, Kragl a mai afirmat şi faptul că: „Aceste uleiuri conțin substanțe toxice, iar industria alimentară trebuie să reacționeze punând bariere între ambalajele cartonate și conținuturile alimentare”.

Potrivit Foodwatch, contaminarea cu aceste „uleiuri minerale” a alimentelor ambalate se datorează mai multor factori: cartonul reciclat, cartonul nereciclat, dar contaminat de mediul exterior și de reziduuri ale produselor de lubrifiere de pe mașini în timpul procesului de fabricare.

„Ambalajele reciclate rămân totuși una din principalele surse de contaminare”, afirmă ONG-ul.

Substanţele care ne pot face rău

Sunt aduse în discuție două categorii de uleiuri: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons), suspectate că ar fi cancerigene și mutagene, și MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons). În prezent nu există vreo reglementare în privința cantităților acceptabile din aceste uleiuri minerale în produsele alimentare.

Însă Agenția sanitară europeană (EFSA) arăta într-un aviz din 2012 că expunerea la aceste substanțe prin intermediul alimentelor constituie o „potențială preocupare”.

Foodwatch solicită stabilirea unor praguri limită pentru fiecare substanță și chiar o toleranță zero față de MOAH. ONG-ul, care lansează o petiție în acest sens, cere ca producătorii să pună și „bariere eficiente” pentru a evita fenomenul de „migrație” din carton în produsele alimentare, încheie 7sur7.be.

Publicat: 18 mai 2020, 16:12 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă