Am intrat în posesia plângerilor depuse împotriva lui Cătălin Tolontan și a altor patru jurnaliști! Primarul Băluță: ”Există suspiciuni rezonabile că au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea” | DOCUMENT EXCLUSIV

Publicat: 20 May. 2021, 13:04 News
Am intrat în posesia plângerilor depuse împotriva lui Cătălin Tolontan și a altor patru jurnaliști! Primarul Băluță: ”Există suspiciuni rezonabile că au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea” | DOCUMENT EXCLUSIV

Informația momentului în România este reprezentată de audierea la DIICOT a jurnalistului Cătălin Tolontan! Alături de alți patru ziariști, acesta a fost chemat de către procurori pentru a fi audiat în legătură cu două plângeri penale depuse de Primarul Sectorului 4 al Capitalei. Daniel Băluță a formulat în luna martie respectivele acțiuni la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea, Alexandru Pop – News International SA, Mihai Toma (Rigier SA), Mircea Marian, senior editor Newsweek, dar și Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek, acuzându-i pe jurnaliști de ”constituire a unui grup infracțional organizat și de șantaj”.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia celor două plângeri penale și prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, pasaje din acestea. Acțiunile însumează peste 100 de file (situația de fapt, considerentele de drept, dar și anexe) primarul Daniel Băluță precizând că încă din anul 2017, ”diverse persoane, grupuri și structuri mafiote, prin acțiuni de șantaj și amenințare”, au produs – în mod repetat amenințări – la adresa persoanei sale și a familiei, fiind defăimat în mass-media și obstrucționat în viața privată.

Mai mult, edilul Sectorul 4 al Capitalei precizează că împotriva sa au fost deschise ”dosare la comandă” și au fost redactate articole ”care i-au prejudiciat imaginea publică”.

”Mărul discordiei”, o licitație de 27, 6 milioane de lei

Pe data de 27.01.2020, Primăria Sectorului 4 a anunțat organizarea unei licitații estimate la 27,6 milioane lei, având ca obiect ”lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală”, în baza unui acord cadru pe patru ani semnat cu un număr maxim de zece operatori economici.

În cadrul acestei licitați au fost depuse trei oferte, din partea a trei asocieri de firme:

  • Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră.
  • Asocierea Vialine Systems și Induna Servimob.
  • Asocierea dintre Lindor Ideal Construct și Comprest SA.

Comisia a decis să respingă ofertele depuse de asocierile conduse de Vialine Systems și Lindor Ideal Construct, fiind admisă doar oferta depusă de Dumava Semnalizare în asociere cu Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră, iar rezultatul evaluării a fost publicat pe data de 08.12.2020.

  • Asocierea Vialine Systems SRL – Induna Servimob SRL – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;
  • Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;
  • Asocierea DUMAVA SEMNALIZARE (Lider) – GAMIDA EUROMARK SRL – GIROD SEMNALIZARE RUTIERĂ – ofertă câștigătoare.

Ca urmare a respingerii celor două oferte, doar Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva motivelor de respingere comunicate de către autoritatea contractantă, motivele de respingere a ofertei depuse de Asocierea Vialine Systems SRL – Anduna Servimob SRL nefiind contestate.

CNSC a respins, ca nefondată, contestația depusă de Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA. Nemulțumită de decizia CNSC, Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus și plângere la Curtea de Apel București, însă primarul Daniel Băluță scrie în plângerea penală făcută la DIICOT că reprezentanții Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA ”s-au înteles cu jurnaliștii Alexandru Pop și Mihai Toma” să ”îl constrângă” pentru a îl determina să susțină ”reintegrarea acestei ascoieri în procedura de licitație”.

Potrivit primarului Sectorului 4, Alexandru Pop și Mihai Toma ”au procedat la publicarea unor articole defăimătoare, ce mă vizează în mod direct, prin care sunt acuzat ca fi susținut în cadrul acestei proceduri de licitație Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră. Cătălin Tolontan, coordonator editorial la www.libertatea.ro, ce aparține trustului media Ringier, este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma pe acest site (…) În mod evident, scopul mediat al sus-numiților a fost acela de a obține avantaje materiale injuste pentru societățile excluse din procedura de licitație, existând suspiciuni rezonabile că aceștia au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea”.

 

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

Publicat: 20 May. 2021, 13:04 News
Pe aceeași temă