Alimente sub lupa: ceapa vs praz! Care e mai bun pentru sanatatea ta

Publicat: 31 mart. 2017, 13:20 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Alimente sub lupa: ceapa vs praz! Care e mai bun pentru sanatatea ta

Ceapa
Ceapa susţine sănătatea creierului şi a inimii, întăreşte oasele, ajută la digestie şi reduce chiar şi riscul dezvoltării cancerului. Iată un motiv pentru care ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să eviţi consumul de ceapă, pentru că îţi va da o respiraţie mirositoare.

Ceapa facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid. Acesta serveşte ca aliment pentru bacteriile bune prezente în tractul intestinal şi combate bacteriile rele. Totodată, fructooligozaharidul îmbunătăţeşte funcţiile digestive prin acţionarea la nivelul tranzitului intestinal.

Studiile au mai arătat şi că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă. Specialiştii cred că această capacitatea a cepei este asociată cu flavonoizii care blochează agenţii ce favorizează apariţia cancerului şi pe care îi deţine alimentul.

Prazul
Este foarte sărac în calorii și grăsimi, conține apă și antioxidanți în cantități mari. Această formulă îl transformă într-un aliment ideal pentru dietă. Prazul poate fi folosit ca ingredient principal într-o mâncare sau doar pentru a îmbunătăți gustul alimentelor.

În frunza de praz se întâlnesc foarte mici cantități de siliciu, care poate fi absorbit cu mare ușurință dimineața. Siliciul s-a dovedit un important dușman al colesterolului, acționând atât asupra producerii sale, cât și asupra descompunerii acestuia (în colina și sterol). Flavonoizii și alte substanțe din praz scad riscul de cheaguri și tromboză, fluidizând sângele și dilatând vasele și arterele.

Acidul folic scade nivelul de homocisteină, substanță care în cantități prea mari poate cauza boli cardiovasculare. Consumul de praz te poate apăra de infarct, hipertensiune, tromboză venoasă și reduce riscul de complicare a unor afecțiuni cardiace cronice. Anumite studii au demonstrat și că alimentația bogată în praz este un adjuvant de succes al tratamentelor împotriva arterosclerozei.

Publicat: 31 mart. 2017, 13:20 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă