Gary Stokes a avut socul sa descopere o marfa ilegala intr-un container din Hong Kong. Mirosul era atat de puternic incat nici nu a avut nevoie sa deschida sacii ca sa isi dea seama ce e in ei, informeaza Thedodo.com. „Mirosul e foarte puternic. Zici ca e urina de pisica pe steroizi:, a zis acesta.
Gary Stokes a marturisit ca Hong Kong-ul este piata dedesfacere pentru marfa de acest fel. Nu e un lucru iesit din comun ca astfel de transporturi sa intre in oras. Dar acesta a descoperit ceva si mai dubios. Companiile care au interzis transportul continutului din saci sunt chiar cele care acum il aduc ilegal in oras.
Dupa o investigatie care a durat 3 luni, Stokes si echipa lui au descoperit 3 firme care fac acest lucru ilegal. Anterior, ele fusesera cele care au pus embargo pe aripioarele de rechini. „Cand am gasit containerele Maersk, s-a declansat o alarma deoarece compania asta a interzis aripioarele in 2010”, spune Stokes.
„Cand vezi un container mare cu sigla Maersk si care contine asa ceva, incepi sa iti dai seama ca e ceva dubios”, a mai adaugat barbatul. Acesta sustine ca la un singur transport de astfel de dimensiuni, sute de mii de rechini au fost omorati pentru aripioare.
„Ca scafandru, sansele sa dai nas in nas cu un rechin la o scufundare sunt mici. E chiar uimitor daca apuci sa vezi unul. Si aici vad sute de mii de rechini morti in fara mea. Si ma gandesc daca oare a mai ramas vreunul in ocean”, a marturisit Stokes.
Aripile de rechin sunt ca un premiu in China si alte parti din Asia. Din ele se poate face supa care costa si 100$ portia in restaurante de lux. Din nefericire, acest fel de mancare este atat de popular incat an de an mor 73 milioane de rechini.
Si modul in care aceste mamifere sunt ucise este crud. Pescarii ii prind, le taie aripioarele de vii si apoi ii arunca inapoi in ocean. „Aripioarele nu cresc inapoi, deci dupa ce rechinii au fost mutilati, nu mai pot inota. Daca nu se misca, branhiile nu functioneaza si nu produc oxigen”, a marturisit Joanna Grossman de la Animal Welfare Institute.
Rechinii ajung sa moara din cauza hemoragiei, a sufocarii sau de foame. Visul lui Stokes este ca acest comert sa devina ilegal. Dar inca este legal in Hong Kong. Cea mai buna sansa de a salva rechinii este ca productia si consumul de mancaruri din carnea lor sa fie stopata.
Firmele care fac trafic ilegal aleg sa ascunda continutul containerelor, desi ei au militat pentru interzicerea traficului de aripioare de rechin.