Alertă în rândul oamenilor. Noua tulpină a coronavirusului a fost detectată pe coșurile și POS-urile din magazine

Publicat: 27 Apr. 2021, 08:23 Arhiva

Este alertă în rândul oamenilor, după ce noua tulpină a coronavirusului, tulpina indiană, a fost detectată pe anumite suprafețe, și anume pe coșurile din supermarketuri și pe POS-uri, în Italia.

Noua tulpină indiană, care face deja ravagii, a fost detectată pe mai multe suprafețe în Italia. Mai cu seamă, tulpina a fost găsită de specialiști pe coșurile din supermarketuri, dar și pe POS-uri. În cursul zilei de 26 aprilie 2021, două persoane din Italia, din regiunea Veneto (nord), au fost depistate pozitiv cu noua tulpină a coronavirusului, tulpina indiană. Potrivit informațiilor, Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, susține că este vorba despre un bărbat și fiica sa. Sunt cetățeni indieni care au venit în localitatea Bassano.

„Există mii de variante ale coronavirusului. Acum vom evalua și această noutate. O vom înfrunta şi vom merge mai departe”, a spus Luca Zaia.

Pe de altă parte, însă, tulpina indiană a fost detectată în Italia în luna martie a anului acestuia în regiunea Toscana. În cursul zilei de duminică, autoritățile din Italia au luat decizia de a nu-i mai lăsa pe oamenii care au fost în India să intre în țară. Cetățenii italieni sunt exceptați de acest lucru, însă sunt obligați să facă un test Covid-19 și să stea în carantină. În cursul zilei de luni, în Italia s-au închis 12 supermarketuri, după un control amănunțit. S-a descoperit faptul că virusul rămâne pe anumite suprafețe: coșurile de cumpărături și POS-uri.

„Gravele deficiente de igienă, structurale şi de gestiune au condus la aplicarea măsurilor de suspendare imediată a activităţii comerciale în 12 supermarketuri”, s-a precizat într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, scrie Gândul.ro.

Tulpina indiană este cu 20% mai contagioasă

Tulpina din India se manifestă în același timp cu celelalte tulpini care au fost descoperite: Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1). Specialiștii transmit faptul că tulpina indiană este cu 20% mai contagioasă și cu o scădere a răspunsului imun cu 50%. În India, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus s-a triplat.

Ce spune Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător la Universitatea Oxford, potrivit Adevărul.ro„Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 27 Apr. 2021, 08:23 Arhiva
Pe aceeași temă