Alergia la vopseaua de par. Care sunt simptomele si cum o tratezi corect

31 08. 2019, 14:50

Studii facute in Statele Unite arata ca 37% din persoanele care folosesc acest tip de produse au mancarimi sau alte tipuri de reactii dupa utilizare. Acestea ar putea fi simptome pentru alergia la vopseaua de par!

Una dintre cele mai raspandite simptome in acest caz este aparitia dermatitei de contact. Aceasta se manifesta printr-o eruptie solzoasa, ce da senzatia de mancarime si apare pe fata, pleoape, urechi sau gat. Ea apare mai rar pe scalp, unde pielea este mai groasa, insa poate provoca roseata si senzatii de intepaturi sau arsuri.

Alergia la vopseaua de par

Reactia alergica apare de obicei la doua sau trei zile dupa utilizare. Perioada de timp dupa care dispare variaza de la cateva zile la saptamani. Este bine de stiut si ca persoanele care prezinta reactii la alergenii obisnuiti (polen, praf, alimente etc.) au risc mai mare de a avea alergie si la vopseaua de par.

In situatii foarte rare, alergia poate pune in pericol si viata, provocand soc anafilactic. In aceste cazuri, reactia apare rapid, in mod normal la cateva ore de la utilizare. Ea prezinta simptome serioase precum: urticarie, eruptie severa cu basici, umflaturi ale ochilor, buzelor, limbii, anemie, dificultati de respiratie sau greata. Daca observati aceste simptome, cereti urgent atentie medicala!

Daca prezentati simptome alergice la vopseaua de par, este recomandat sa va consultati cu un medic dermatolog. Acesta va va prescrie un tratament in functie de severitatea simptomelor si modul in care se manifesta.

Un bebelus a fost la un pas de moarte dupa ce a suferit o reactie alergica la vopsea in timp ce se afla la cresa

Cremele cu corticosteroizi topici sunt printre cele mai comune tratamente, dar este recomandat sa le utilizati sub indrumarea medicului. In cazul in care le utilizati pe cont propriu, nu le aplicati niciodata in zona ochilor!

Medicul va poate prescrie si antihistaminice orale pentru a trata cazurile mai pronuntate de eruptie, umflaturi sau congestie nazala. Cazurile mai severe pot necesita tratamente cu corticosteroizi sistemici sub forma de pilula sau injectie.

sursa: csid.ro