Alergia la ambrozie. Cel mai eficient tratament în combaterea unei probleme medicale ce poate cauza moartea

25 08. 2023, 10:29

Alergia la ambrozie tratament. Ambrozia este un gen de plante erbacee care aparținr familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa.

Deși primăvara este sezonul în care se activează alergiile provocate de polenul plantelor, extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil, trebuie să știți că ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie.

O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru~ și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.

Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.

Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.

Cum arata ambrozia

Speciile de Ambrozie sunt ierburi sau arbuști nu foarte înalte (deși unele specii ating o înălțime de 4 m). Au tulpini erecte și híspide, care se prezintă în smocuri dense de până la o jumătate de metru în diametru, cu ramificație bazală. Rădăcina tinde să fie conică și profundă, făcând dificilă eradicarea. Frunzele sunt bi-pinnatífate, lobate, având pețiolele cu aripi, de culoare gri-verde argintie dinspre superior înspre inferior.

Aceste plante sunt monoice, producând inflorescențe în formă de spic, cu florile masculine de culoare verde gălbui. Florile feminine sunt albicioase la culoare, simple, axilare, situate mai jos decât cele masculine, conform wikipedia.ro.

Fertilizarea e produsă de vânt, prin răspândirea granulelor de polen. O singură plantă poate produce până la 1 miliard de granule într-un sezon. Mai ales în sezonul umed și în a doua jumătate a verii. Fructul este o achenă acoperită cu spini, de formă ovoidă, care conține o singură sămânță mică de culoare maro și în forma de vârf de săgeată..

Ambrozia apare de-a lungul regiunile temperate din emisfera nordică și în nordul Americii de Sud. Preferă soluri nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, și sunt puternic fotofilice. Apar în mod spontan pe marginea drumurilor, în ruderale și pe malurile râurilor de câmpie.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Strănut
  • Congestie nazala (nas înfundat)
  • Rinoree (secreție nazala apoasă)
  • Cefalee
  • Ochi iritați
  • Senzație de mâncărime în gât

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tuse intensă și respirație șuierătoare (wheezing).

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția cailor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală, scrie csid.ro.

Cât de frecvența este alergia la ambrozie?

Statisticile arată că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivita, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalența crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Diagnostic

Mergi la medicul alergolog pentru a află dacă suferi de alergie la ambrozie. Specialistul poate confirmă diagnosticul după ce efectuează un test cutanat – aplică un alergen siluat pe suprafață pielii și așteaptă 15 minute pentru a observă dacă există o reacție, precum inflamația locală însoțită de prurit (mâncărime). Alergia la ambrozie poate fi depistată în urmă efectuării unei analize alergologice serologice – antigenul IgE specific ambrozia elatior.

Alergia la ambrozie tratament

Abordarea terapeutică este complexă și trebuie să includă:

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog. Acesta poate constă în antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Există două tipuri de imunoterapie alergen-specifică (AIT) – subcutanată și sublinguală. AIT este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cât și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă. Poate fi aplicată atât la adulți, cât și la copii cu scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau al altor sensibilizari, însă și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă pentru a controla simptomele și a reduce episoadele, precum și farmacoterapia (în special, corticoterapia). Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.

Sfaturi să gestionezi alergia la ambrozie

Dacă ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, începe să iei medicamente cu două săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele. Pe lângă tratamentul recomandat de medicul alergolog, încearcă următoarele sfaturi pentru a gestiona cât mai bine alergia:

  • În timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineață. Evita expunerea la polen în acest moment al zilei.
  • Expunerea la polen mai poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor tot timpul și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.
  • Nu uită că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimbă-te cum intri în casă, fă dus înainte de culcare, spală-te pe mâini după ce îngrijești animalul de companie care a petrecut mult timp afară.

Sursa foto: Arhiva Ciao