Ajunul Bobotezei. De ce tinem post pe 5 ianuarie, in fiecare an

Publicat: 03 ian. 2019, 19:25 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Pentru credinciosi, ziua de 5 ianuarie, an de an, este o zi premergătoare unei mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Nașterea Mântuitorului Hristos.

Ajunul Bobotezei. Astfel că Bisesrica a rânduit ca această zi să fie de post. Pe 5 ianuarie se mai posteste pentru ca in Ajunul Bobotezei se oficiaza slujba Aghiazmei mari. Preotii merg pe la casele credinciosilor cu ea si le sfintesc resedintele cu aghiazma noua.

In Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. A doua zi se ia agheasma pe nemancate. Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru.

Ajunul Bobotezei. De ce tinem post pe 5 ianuarie

Postul din ziua de 5 ianuarie este pastrat din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune timp de 40 de zile, sa primeasca botezul in seara acestei zile.

Dupa ce primeau botezul, puteau sa participe pentru prima data la liturghia credinciosilor si sa se impartaseasca. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi pentru a fi demni de Agheasma Mare.

Ajunul Bobotezei. Agheasma se bea 8 zile

In unele regiuni, in special in Moldova, crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare timp de opt zile. Adica de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), pana la 14 ianuarie.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor si locuitorii acestora, in Ajunul Bobotezei. Se stropesc si lucruri cum ar fi: prapuri, cruci si a troite, clopot, vase si vesminte liturgice, icoane, biserici, etc.

Slujba de la Agheasma Mare

Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza de doua ori pe an, pe 5 ianuarie, in Ajunul Botezului Domnului si pe 6 ianuarie, in ziua praznicului Bobotezei.

Sursa: crestinortodox.ro

Publicat: 03 ian. 2019, 19:25 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă